Stig Östlund

torsdag, november 25, 2010

Hög andel protein i kosten fick bantare att hålla vikten




Mat med större andel protein och lägre glykemiskt index gör att bantare slipper gå upp i vikt. En ny stor studie bekräftar GI-matens fördelar.

I en ny studie genomgick 938 personer från åtta europeiska länder ett bantingsprogram med lågkaloridiet. De deltagare som lyckades gå ner minst 8 procent av sin kroppsvikt lottades sedan till att följa någon av fem olika kosthållningsmodeller. Dessa varierade i hur högt proteininnehåll och hur högt glykemiskt index maten skulle ha. Någon begränsning i hur mycket man fick äta fanns däremot inte.
I den grupp där försökspersoner skulle äta mat med lite protein och mycket kolhydrater gick försökspersonerna upp i genomsnitt 1,67 kg efter den ursprungliga viktminskningen. Det var den enda gruppen där det sågs en signifikant viktökning. Det var också den grupp som flest studiedeltagare valde att hoppa av från.
I den grupp som skulle äta en större andel protein var viktökningen i snitt 0,93 kg lägre än i den grupp som skulle äta mat med en mindre andel protein. Och bland dem som skulle äta mat med lågt glykemiskt index var viktminskningen i snitt 0,95 kg mindre än bland dem som skulle äta mat med högt glykemiskt index. Den grupp där försökspersonerna skulle äta mat med lågt GI och högt proteininnehåll var den enda gruppen där försöksdeltagarna fortsatte tappa vikt.
Resultaten är inte oväntade. Studieförfattarna skriver att en kost med något högre andel protein och något lägre glykemiskt index verkar vara ideal för att förebygga att man går upp i vikt efter viktnedgång.
Samuel Lagercrantz, Dagens Medicin
Studien publiceras online i veckans utgåva av New England Journal of Medicines hemsida  har vi sett.

Bloggarkiv