Stig Östlund

onsdag, november 24, 2010

Svensk fotboll i kris

Svensk fotboll har problem. Publiken sviker och inget blågult klubblag har kvalificerat sig för Champions League på tio år.

Föreningen Svensk elitfotboll har visionen att allsvenskan inom tio år ska ha återtagit ställningen som Nordens ledande liga. Lars-Christer Olsson, tidigare generalsekreterare i SvFF och med erfarenhet från Uefa, leder förändringsprojektet.
Det talas om färre lag och fler matcher i allsvenskan.
- Mer spel på sommaren när planerna är som bäst skulle göra säsongen längre, säger Örebros tränare Sixten Boström som dock inte vill se en bantning av högsta serien.
Mer spel på sommaren är verkligen något som vore önskvärt. Samt förbud mot seriespel från oktober fram till våren  i vårt arktiska land,  inte minst för publikens skull.
Hur som helst, bra att det rör på sig. Svensk fotboll är ju i kris. Som det nu är måste svensk massmedia "braska upp" nyheter om svenska framgångar i t.ex. innebandy och annat "smått" för att försöka hålla ställningarna. Detta håller dock inte; det är fotboll som gäller om man internationellt vill vissa bra idrottsmuskler.

Till "smått"  må även  räknas ishockey som inte ger någon bred internationell glans åt svensk idrott. Ishockeyns Elitserie är en ankdamsföreteelse, i det avseendet jämförbart t.ex. med landhockeyligan i Pakistan eller den amerikansk fotbollsligan i USA. Knappt någon enda person utanför gränserna bryr sig.

Till alla involverade i försöket att få allsvenskan som Nordens ledande fotbollsliga önskar vi ett väl menande lycka till!
Som det nu är är det bara Zlatan som syns i den stora idrottsvärlden, och han håller ju inte hur länge som helst.

Bloggarkiv