Stig Östlund

torsdag, november 04, 2010

Ökad dödlighet hos män som äter lågkolhydratkost

Hälsokonsekvenserna av våra kostvanor har debatterats på senare år. Debatten har bl a handlat om varifrån vi bör hämta huvuddelen av vår energi. Livsmedelsverket har länge förespråkat en kost där majoriteten av energin kommer från kolhydrater. Som kontrast har andra propagerat för en kost som är fattig på kolhydrater men rik på fett och protein. Förespråkare för lågkolhydratkost hävdar att kolhydratrika livsmedel är skadliga bl a genom att de ökar risken för övervikt och diabetes.

Några välgjorda studier på senare år har visat att en kolhydratfattig kost kan vara effektiv för viktnedgång på kort sikt, men hälsokonsekvenser på längre sikt är fortfarande oklara. För att belysa detta behövs tillgång till studiematerial med lång uppföljning. /Läkartidningen

Läs mer:  http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=15344 

Apropå. Jag tänkte på en sak. En skylt:

Bloggarkiv