Stig Östlund

fredag, november 05, 2010

Boktips

Trött på fantasifulla dieter och falska löften i kvällsblaskorna, Hemmets Journal eller vad det nu kan vara. Om kilon som rasar.
Här ett boktips till Dig:
"Hjärnkoll på vikten" av Martin Ingvar och Gunilla Eldh. 2010. Natur & Kultur förlag .
165:- kronor på nätet (Bokia). Finns på bra bibliotek.

Utgångspunkten i boken är att ens övervikt inte sitter kring magen eller om baken - utan i hjärnans belöningssystem. Där finns de osynliga krafter som styr ens matvanor och många andra val i vardagslivet. Om man lär sig samarbeta med sin hjärna, kommer kroppen inte att protestera när man byter vanor. Då bantar man med hjärnan - i stället för att köra huvudet i väggen. Så presenterar sig boken själv.

Inuti boken påminns jag bland mycket intressant återigen om den fysiska aktivitetens viktiga roll.
Regelbunden fysisk aktivitet leder till att flera tankefunktioner och exekutiva funktioner förbättras, liksom balans och motorisk inlärning. Genom att träna regelbundet kan man upprätthålla en större reservkapacitet. Det gör att man klarar livets törnar bättre när de sätter in, till exempel om man drabbas av en neurologisk sjukdom.
Det visar sig att personer som levt ett aktivt liv innan de har fått Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom, depression eller stroke, upplever bättre livskvalitet än personer som haft en stillasittande liv innan de blev sjuka.


I bussen tycker jag f.ö. mig även bli påmind om den fysiska aktivitetens viktiga roll.
Bleka, utmärglade ansikten kan inte ha som orsak regelbunden fysisk aktivitet.
Dyker något konstigt brunfärgat ansikte upp är det med säkerhet någon som har besökt ett hudhälsovådligt solarium.
Ursäkta om min iakttagelse är helt fel.




Bloggarkiv