Stig Östlund

fredag, november 19, 2010

Alkohol farligaste drogen


Av totalt 20 vanliga droger är alkohol skadligast för individen och för omgivningen, följt av heroin och crack, enligt en ny analys.

Det är brittiska forskare som gjort en sammanvägning av hur skadliga droger är i Storbritannien enligt 16 olika kriterier.
Syftet var att ta fram ett bättre beslutsunderlag för hälso- och sjukvårdspolitiker.
Slutsatsen är att alkohol totalt sett är den skadligaste drogen, bland annat eftersom den är så spridd och vållar stora skador i missbrukarens omgivning.
Alkohol var nästan tre gånger så skadligt som tobak, en annan spridd drog. Läs mer i faktarutan nedan.
Sett till den skada som enbart drabbade missbrukaren var crack, heroin och metamfetamin dock mer farliga än alkohol.
Bland de kriterier som användes i bedömningen fanns till exempel ökad risk för förtidig död, minskad mental funktion, risk för familjeproblem och kriminalitet.
Huvudförfattare till analysen, som i dag måndag publiceras i tidskriften Lancet, är David Nutt, professor i neuropsykofarmakologi vid Imperial College i London.
Han är en kontroversiell figur i drogdebatten i Storbritannien. Förra året sparkades han som regeringsrådgivare sedan han offentligt kritiserat dåvarande Labourregeringen för att ignorera vetenskapliga bevis för att cannabis är mindre skadligt än alkohol.
David Nutt skapade då Independent Scientific Committee on Drugs, ISCD, ett organ som säger sig analysera drogfrågor utan politisk inblandning. Det är forskare vid ISCD som står bakom den ny aktuella st

Abstract till studien:   http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(10)61462-6/abstract

Bloggarkiv