Stig Östlund

torsdag, januari 21, 2010

Rökstopp ökade diabetisrisk

"DAGENS MEDICIN" (den förträffliga) , 2010-01-04: Den som slutar röka kan löpa ökad risk för att drabbas av diabetes. Extra kilon runt magen är sannolikt orsaken.

Det är väl känt att rökning ökar risken för diabetes och cigaretter är förstås starkt kopplade till flera andra sjukdomar och för tidig död.Men en ny undersökning pekar på oväntade risker med att sluta röka.
I studien inkluderades nästan 11 000 vuxna personer som inte hade diabetes. Dessa följdes i upp till 17 år.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Resultaten, som publiceras i tidskriften Annals of Internal Medicine, tyder på att risken för insjuknande i typ 2-diabetes är 70 procent förhöjd under en sexårsperiod för den som slutat röka jämfört med ickerökare.
Riskökningen var som störst de tre första åren efter rökstoppet och skillnaden hade jämnats ut efter tolv år. Bland dem som fortsatte röka var risken mindre än för dem som hade fimpat, men högre än för dem som aldrig hade rökt.
Alla de positiva effekterna av att sluta röka gör att artikelförfattarna är tydliga med att den som röker bör sluta – de nya rönen till trots. Hsin-Chieh Jessica Yeh, forskarassistent vid Johns Hopkins University School of Medicine, som lett studien, säger till nyhetstjänsten Newswise att budskapet är att man över huvud taget inte bör börja röka.
Anledningen till riskökningen är sannolikt den viktuppgång som ofta sker i samband med ett rökstopp. Därför manar nu forskarna till extra uppmärksamhet på viktuppgång i samband med rökstopp.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Läs abstract till studien:--- http://www.annals.org/content/152/1/10.abstract?aimhp

Bloggarkiv