Stig Östlund

söndag, januari 17, 2010

Orättvisans rymdskärva


Till vänster överlevande i balja. Till höger offer i grävskopa. ---






Nu är det FN och USA som styr Haiti, och det känns ju bra. USA:s resurser imponerar. Bättre hade det varit om FN ensam hade kunnat styra, men något sådant kan man inte vänta sig, i praktiken har USA kommandot även över FN.
Att västvärldens fattigaste land skulle drabbas av en av de värsta katastroferna kan tyckas orättvist. Redan innan katastrofen dominerade desperation på Haiti men det fick man inte läsa så mycket om i tidningarna; TV:s Lets dance och Idol ansågs betydligt viktigare.--- ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det är relativt lätt att på Internet få kontakt med folk i Dominikanska Republiken (där jag som sjöman har varit [radiotelegrafist] ), Haitis grannland på ön (Hispaniola). Jag har just "pratat" (Messenger) med några, men ingen av dem ville alls tala om katastrofen på ön. Troligtvis är man djupt skakad av katastrofen i grannlandet, och mycket rädd vilket man kan förstå. ---Santo Domingo förresten, jämfört med Haiti före katastrofen var det stor skillnad. Relativt hyfsat i Dominikanska Republiken, men många fattiga. En stor del av de unga kvinnorna finns i Europa som prostituerade i t.ex. Bryssel för tjänst åt EU-gubbarna (Bryssel lär vimla av prostituerade numera). Hellre sälja sin kropp än vara hungrig varje dag är målet för många kvinnor i Dominikanska Republiken.
Mest via Madrid hamnar dessa orättvisans offer i t.ex. Bryssel. En del stannar också i Madrid, som ju även den staden vimlar av prostituerade. Så har det ju alltid varit; det tragiska är ökningen av fattiga länders kvinnor som mer ller mindre tvingas att prostituera sig, framförallt i rikare länder.

Bloggarkiv