Stig Östlund

tisdag, januari 26, 2010

Bortse inte från den äldre historien

Den amerikanske vetenskapsjournalisten Charles C Mann har skrivit en bok, bästsäljare, om indiankulturen före Columbus, baserad på omfattande arkeologiska utgrävningar men också nya naturvetenskapliga undersökningsmetoder, inte minst genom dechiffreringen av Mayafolkets bildskrift och andra indianska skriftsystem.
Boken heter 1491: New revelations of the Americas Before Columbus och professor emeritus i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet skriver i söndagens Svenska Dagbladet om den i en sk. Understreckare. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Här ett utdrag ur den intressanta artikeln:
”Mann inleder sin bok med att redogöra för en vanligt typ av feltänkande som han kallar Holmbergs misstag efter en amerikansk socialantropolog vid namn Allan R Holmberg (svenskättling?). Denne publicerade 1950 ett banbrytande verk, baserat på grundliga fältstudier, om en indianstam i Bolivia, Sirionófolket, som levde under enkla förhållanden i den yttersta fattigdomen. ---Holmberg redogjorde för dessa indianers miserabla levnadssätt med såväl noggrannhet som medkänsla, men han utgick obetänksamt från att de alltid levat på ungefär samma primitiva vis som då han besökte dem. Följaktligen drog han slutsatsen att detta var ett ovanligt primitivt folkslag, dömt att gå under i kampen för tillvaron. ---Vad Holmberg inte visste var att Sirionófolket först i relativt sen tid hamnat i sin nuvarande misär, sedan deras kultur ödelagts som följd av sjukdomsepidemier och förföljelser från spansktalande jordägares sida. Holmbergs sätt att resonera var, skriver Mann, som om han påträffat flyktingar från ett nazistiskt koncentrationsläger och dragit slutsatsen att de tillhörde en kultur där man alltid gått barfota och levt i svält.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Boken utgavs 2006 (jag trodde att den var nyutkommen), och finns som ny att köpa på Internet ("Amazon")
för $10.88 (prissänkt), och som begagnad för $6.88-------------------------------------------------------------------------------------------------

Kartan: Det blåmärkta utom cirkeln visar - sök La Paz - var det pratas sironiospråk, alltså i östra Bolivia. Den blå cirkeln visar var tuparispråket talas (västra Brasilien). ---Då mitt intresse för indianspråken i Sydamerika är stort lär jag återkomma . Började faktiskt en gång att studera quechua, men utan minsta framgång. Har även "tittat" på i mitt tycke det mest intressanta efter quechua: guaraní. Kan inte ett enda ord av de nämnda, för oss svåra språken. Utom "taxi" som väl heter och stavas "taxi" även på de språken?

Bloggarkiv