Stig Östlund

söndag, januari 24, 2010

En gång guldgruva för Europa och USA - nu utplånat av Gud

1492 Columbus upptäcker Isla Espanola (Hispaniola) under sin första resa. Den första spanska kolonin i Amerika grundas.Ön som är Karibiens näst största ö, efter Kuba, bebos av indianfolket Tainos, ett Arawakfolk.
1503 Från detta år hämtas slavar från Afrika till plantagerna.
1697 Spanjorerna upplåter en tredjedel (= Haiti) av ön till Frankrike.
1749 Port-au-Prince, huvudstaden grundas.
1791 Uppror bland svarta och mulatter. Haitis första slavuppror. Seger över engelsmännen och fransmännen.
1794 Haiti invaderas av 100.000 brittiska soldater med uppdraget att bemäktiga sig världens rikaste sockerekonomi. Men slavarna beredda att slå tillbaka och hälften av britterna dör i krig eller av gula febern.
1804 Haiti firar sin självständighet. En nagel i ögat på de grymma slavhandlarna i Europa.
1825 Den franske kungen Charles X kräver 150 miljoner france som ersättning för förlorade plantager och förslavad arbetskraft.
1894 Öns östra del blir den självständiga republiken Dominikanska Republiken.
1915 Den amerikanska marinen skickas till Haiti för att göra det demokratiskt, frågan är dock om inte USA hade en viktig strategisk betydelse för USA, bl.a. hade ju Panamakanalen just invigts. USA ockuperar Haiti och ockupationen beskrivs positivt i USA. Vägar byggs, telefoner fungerar, gula febern utrotas. Samtidigt bekämpar marinkåren motståndsmannen Peralte som slutligen, 1919, mördas och spikas upp på en port i sin hemstad. Ett fotografi av den döde sprids i avskräckande syfte.
1915-1934 USA är i praktiken kolonialmakt på Haiti. Då Roosevelt hunnit bli USA:s president och då USA:s koloniala experiment börjat kosta alltför mycket under den pågående depressionen, var det dags att ge tillbaka Haiti med sin bräckliga frihet.
1949 Papa Doc Duvalier blir hälso- och arbetsminister men avsättes snart genom en statskupp. Gömde sig tills 1954.
1957 Papa Doc Duvalier väljs till president.
1957-1971 Papa Doc Duvalier och senare hans son Baby Doc bedriver terrorvälde på Haiti. Men USA ignorerar detta. Det hotade ju inga amerikanska intressen. Det är nu Haiti utvecklas till ett klassiskt låglöneland med många amerikanska föetag.
1964 Papa Doc Duvalier låter sig genom en folkomröstning utropas till presdident på livstid.
1971 Papa Doc Duvalier dör efter livslång diabetes. Efterträds av sin 19-årige son Baby Doc.
1986 Baby Dock störtas . Drivs i landsflykt. Haitier river statyn av Columbus i huvudstaden som länge stått för att hedra ”upptäckaren” av Amerika.

Kaos på Haiti; en ung katolsk präst stiger fram och vinne de fattigas respekt. Prästen Jean-baptiset Aristide blir så småningom president, men efter 8 månader störtade militären honom. Drevs i landsflykt, främst i USA där han fick president Clintons stöd och hjälp tillbaka till presidentposten i Haiti. Men Aristide var vingklippt, han hade lovat följa Världsbankens och den Internationella valutafondens rekommendationer att ytterligare beskära Haitis blygsamma sociala utgifter.
1991 Aristide avslutar sin avbrutna presidentperiod.
2001 Aristide väljs åter till president. Men Haitis överklass fruktar ett nytt Kuba. Hos de fattiga var han dock fortfarande populär.
2003 Arstide kräver den 7 april att Frankrike skulle återbetala skadeståndet som Frankrike krävt av haiti som kompensation för förlorade plantager och slavarbetskraft (de franska plantageägarna hade blivit oerhörrt rika på plantagerna och den oavlönade arbetskraften).
2004 den 29 februari kidnappas Aristide från presidentpalatset i Port-au-Prince av amerikanska marinsoldater och skickas till Centralafrikanska Republiken. USA:s utrikesminister Powell förnekar att Aristide deporterats.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotot: Jag i Santo Domingo med Johnsonlinjens ms Buenos Aires. Fotograf: Elena-----------------------------/Fortsättning följer kanske, liksom att eventuella rättelser följer/
--- -----------------------------------------------------------------Wikipedia (engelska) om Arawak-indianerna. :
http://en.wikipedia.org/wiki/Arawak

Bloggarkiv