Stig Östlund

söndag, januari 24, 2010

När ett guaraníbarn dör hämtar den lilla fågeln barnets själ och för den dit där inget ont finns


Sedan unga år har jag varit intresserad av latinamerikansk historia, och då särskilt den om ursprungsbefolkningen.

Här en indiansk skapelsemyt om fågeln ur kolibrifamiljen (som bara finns i Amerika), liten och, skulle Björn Ranelid ha sagt, "lätt som en fjärils dröm"..-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


I gryningen hälsar han solen. När mörkret faller arbetar han fortfarande. Han surrar omkring från gren till gren, från blomma till blomma, snabb och nödvändig som ljuset. Ibland tvekar han och hänger orörlig i lyften, ibland flyger han baklänges, så som ingen kan göra. Ibland är han lite berusad av all honung han har druckit ur blomkronorna. När han flyger, blixtrar det om honom av färger.


Det är han som kommer med bud från gudarna, han gör sig till en blixt när han skall ta hämnd och han viskar profetiorna i spåmännens öron. När ett guaraníbarn dör, hämtar han själen, som ligger i en blommas kalk, och bär den i sin långa, spetsiga näbb till Landet där ingenting ont finns. han vet vägen sedan tidernas begynnelse. Innan världen föddes, fanns redan han: han fuktade den Förste Faderns mun med daggdroppar och stillade hans hunger med blommornas nektar.


Det var han som ledde toltekerna på deras långa pilgrimsfärd till den heliga staden Tula, innan han hämtade solens värme till aztekerna.


Som härförare för chontalerna svävar han ovanför fiendernas läger, mäter deras styrka, störtar sig ned och dödar anföraren medan han sover. För kekchifolket är han solen som flyger upp till månen, överraskar henne i hennes boning och älskar med henne.


Hans kropp är stor som en mandel. Han kommer ur ett ägg som inte är större än en böna, i ett bo som får rum i en valnöt. Han sover i skydd av ett litet blad..---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anm

Anm.: Toltekerna dominerade centrala Mexico c:a 900-1170 e Kr.--- Guaraníindianerna behärskade på 1500-talet Argentina, Brasilien och Paraguay. Deras språk är idag, tillsammans med spanskan, officiellt språk i Paraguay.---Chontalerna = ett mayafolk i södra Mexico. Hur många som finns idag vet jag inte, men läste att 1982 fanns det mellan 64.000-65.000.---Kekchifolket är också ett mayafolk, främst i Guatemala och sydvästra Belize. Lär ha funnits nära 336.000 år 1990 läser jag.

Bloggarkiv