Stig Östlund

tisdag, december 22, 2009

De tio största medicinska framstegen enligt amerikanska specialister:

Dagens Medicin är en oberoende nyhetstidning för hela sjukvården. Alla kan prenumerera (rekommenderas). Dagens Medicin på nätet är den ledande sidan på svenska för sjukvårdsprofessionen. Alla kan prenumerera på nyheterna (rekommenderas).
Från Dagens Medicin på nätet:

När 00-talet nu närmar sig sina sista skälvande minuter publicerar nyhetstjänsten Medpage Today tillsammans med ABC News listan över decenniets tio största medicinska framsteg.
Mer än 800 specialister har tillfrågats, liksom en panel av medicinhistoriker. Deras lista, som speglar amerikanska förhållanden, är som följer:

1. Kartläggningen av det mänskliga genomet
År 2000 släpptes den första grovkorniga kartan över människans cirka 23 000 gener. Grunden för mängder av upptäckter om vad människans gener gör var lagd, något som ger en enorm potential för behandling och förebyggande av sjukdom i framtiden.
2. Läkare och patienter tar till sig informationsteknologin
Internet och IT har haft stor betydelse för läkarnas möjlighet till snabb informationssökning, och stora summor satsas på övergången till elektroniska journaler. Informationsteknologin har lett till ökad patientsäkerhet, skriver Medpage Today och ABC News.
3. Lagar och kampanjer minskar rökningen
I stora delar av USA har rökning förbjudits på barer och casinon. Den passiva rökningen har minskat vilket i sin tur lett till färre hjärtinfarkter och hjärtrelaterade dödsfall. Minskad rökning har enorma effekter på mängder av sjukdomar konstaterar bedömarna.
4. Minskad dödlighet i hjärtsjukdom
En dramatisk förbättring inom behandling och prevention av hjärtsjukdomar har lett till en 40-procentig minskning av dödligheten i kranskärlssjukdom och stroke sedan slutet av 1990-talet. Statiner, ballongvidgning och bättre blodtryckskontroll är några exempel på faktorer bakom minskningen.
5. Genombrott för stamcellsforskningen
Visserligen har stamcellsforskningen gett upphov till mer politisk aktivitet än reproducerbara kliniska resultat, skriver Medpage Today och ABC News. Men de kliniska resultaten – om än bara från små pilotstudier – har ändå varit tankeväckande. Ett exempel är ett försök där omprogrammerade stamceller bromsade sjukdomsprocessen vid den svåra neurologiska sjukdomen adrenoleukodystrofi.
6. Målriktad behandling mot cancer
Framför allt två läkemedel har banat väg för målriktad behandling av olika typer av cancer, skriver Medpage Today och ABC News. Det ena är Glivec (imatinib) som gör att kronisk myeloisk leukemi nu i de flesta fall kan hållas under kontroll. Läkemedlet används också mot så kallade gastrointestinala stromacellstumörer. Det andra exemplet är Herceptin (trastuzumab) som ökat möjligheterna att behandla så kallad HER2-positiv bröstcancer.
7. Kombinationsbehandling förlänger liv vid hiv
Bromsbehandlingen mot hiv-infektion har tagit stora steg. Nya typer av antiretrovirala läkemedel har tillkommit och man har bättre lärt sig hur man ska kombinera de olika typerna av läkemedel. Det gör att dödligheten i hiv fortsätter att minska i USA och i andra i-länder.
8. Robotar förändrar kirurgin
Den robotassisterade kirurgin är en vidareutveckling av den traditionella titthålskirurgin. Fördelen är bland annat att operatören får bättre kontroll över instrumenten inne i kroppen, vilket i sin tur till exempel skulle kunna ge bättre marginaler vid tumöroperationer. Tekniken introducerades vid sekelskiftet och har snabbt fått spridning. Samtidigt finns det många kritiker som menar att kostnaden för robotkirurgi är alltför hög samt att det saknas evidens för dess nytta jämfört med andra metoder.
9. Risker med hormonersättning beläggs
I juli 2002 publicerades interimsresultat från den stora WHI-studien. De visade bland annat att postmenopausala kvinnor som randomiserats till behandling med östrogen och gestagen löpte högre risk för bröstcancer, stroke och hjärtinfarkt jämfört med dem som fått placebo. Inte minst beskedet att östrogen inte skyddade mot hjärt-kärlsjukdom gjorde att synen på sådan behandling förändrades över en natt.
10. Magnetkamera ger insikter om hjärnan
Användningen av så kallad funktionell magnetkameraundersökning, eller fMRI, har ökat kraftigt de senaste tio åren. Tekniken kan till exempel ge en bild av hur nervbanor fungerar och därmed ge insikter om sjukdomar och tillstånd som depression och minnesstörningar.

Bloggarkiv