Stig Östlund

torsdag, december 24, 2009

Skrämsel hos vissa i USA


Många väntar på jultomten. En del av oss väntar dock med mer spänning på resultatet av senatens möte.----------------

----Motståndet i USA mot Obamas sjukvårdsreformer ter sig för oss svenskar märkvärdigt. Det är ändå inte så revolutionerande. Viktigast förslaget är att omkring 31 av omkring 46 miljoner som saknar försäkringsskydd nu skall få det. Det blir dyrt, det beräknas kosta 848 miljarder dollar för en tioårsperiod, men tanken är att det skall betala sig i längden. Den nuvarande situationen är ohållbar med skenande sjukvårdskostnader för privatpersoner, företag och offentlig sektor.
Systemet gynnar dyra och ineffektiva behandlingar och missgynnar förebyggande insatser.
Oförsäkrade och inte tillräckligt försäkrade överbelastar akutsjukvården och och de tvingas vänta med läkarbesök tills deras problem blivit allvarligt och svårbehandlat.
USA har världens mest kostsamma sjukvård samtidigt som folkhälsotillståndet är uruselt i jämförelse med andra rika länder.
I decennier har allt som kan tolkas som en socialisering av sjukvården möts med skeptism av
de rika i USA.
Obamas hårdaste motstånd tycks komma från den kristna högern. Skattefinansierad social trygghet är inget för dessa etikens försvarare :).
Vi tillönskar Obamaadministrationen framgång i kampen mot de mörka krafterna. Att den lyckas bättre än Clintonadministrationen vars reformförslag - i vissa avseenden mer genomgripande - föll stark i senaten.
Lyckas Obama kommer vi att gilla USA mer än idag.---

Dessa mina i hast skrivna rader bygger på en artikel i Svenska Dagbladet av Annika Berg, fil dr i idé- och lärdomshistoria som disputerat på avhandlingen "Den gränslösa hälsan...".

Bloggarkiv