Stig Östlund

onsdag, april 15, 2009

Svartvik känt även i Saturnustrakten


-------------------------------------------------------


Dagens astronomibild handlar lite om den planet som vi lättast känner igen, och vilken vi kan se med blotta ögat. Det är ju en stor planet jämfört med vår jord; 760 jordklot får plats inuti Saturnus, men Saturnus' massa är bara 95 gånger jordens massa (och det är mest väte). Det är den enda av ”våra” planeter som har en lägre densitet än vatten. Skulle det finnas ett tillräckligt stort hav skulle Saturnus alltså kunna flyta på det.---
Dagens astronomibild är tagen av Cassini, och 1996 uppmanades vi Internetanvändare att på ett vykort skriva vårt namn eller snarare signatur och per snigelpost skicka brevet/kortet till NASA så skulle de (det blev åtskilliga kan man förmoda) sparas på en CD och skickas med Cassini. Om allt gick som det skulle så har Cassini alltså signaturen ”Stig Ö” med sig ombord. Och så långt borta har nog aldrig en Svartvikares signatur nått. Det handlar ju om åtskilliga ljusår. Jag frågade för ett par år sedan brevledes Suzanne Barber, den ansvariga för ”CD-projektet”, om CD-n verkligen kom med på färden, men har ännu inte fått något svar. Hon kanske fick alltför många frågor om detta.
Se bilden (blir tydligare om man klickar på den).---Bilden till vänster: Cassini (som kom i närheten av Saturnus för snart fem år sedan).

Bloggarkiv