Stig Östlund

torsdag, april 30, 2009

Dagens astronomibild

Apropå Dagens astronomibild. Plejaderna - i min favoritstjärnbild, nämligen Oxen - anses av många vara den vackraste stjärhopen. Plejaderna är en av våra närmaste stjärhopar: avståndet är 400 ljusår. Sex av stjärnorna kan tydligt ses med blotta ögat. På vintern hos oss, på sommaren på det södra halvklotet.
Hyaderna är - apropå stjärnhopsavstånd - den närmaste , endast 120 ljusår bort; och har en grundläggande roll i uppbyggnaden av den astronomiska avståndsskaln.
Beträffande solsystemets innersta planet Merkurius (som liknar månen på många sätt [en skillnad är magnetfältet] ) se också: http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap080127.html---

Det är bara en rymdsond som har besökt (smugit sig förbi) Merkurius: Mariner 10. Rymdsonden Messenger är dock på väg och skall lägga sig i en bana runt Merkurius år 2011. I september i år passerar den Merkurius för tredje gången.

Ett japanskt-europeiskt samarbet lär också var på gång för att skicka en sond: Bepi-Colombo år 2013. Efter att som Messenger ha passerat Merkurius några gånger, kommer Bepi-Colombo att lägga sig i en bana runt Merkurius år 2019. Det blir ryssarna som kommer att skjuta upp
Bepi-Colombo.---

Samtidigt som Plejaderna föddes började en ny varelse med sällsamma möjligheter att röra sig.
Händelsen var förebådad skriver Rolf Edberg, "Ett par tiotal årsmiljoner tidigare hade en halvapa etablerat sig i kronorna i världens varma skogar... Vi är födda samtidigt som Plejaderna, vi är också formade av samma stoff... Plejader eller människor: vi är ättlingar av stjärnor som en gång lyst en annan himmel än vår...Sin upplevelse av samhörighet med kosmos har människor i vitt skilda kulturer tolkat i myter". Och ingen stjärnbild har oftare speglats i myter än just Plejaderna.

Bloggarkiv