Stig Östlund

fredag, juni 03, 2022

2022-06-02 Det slängs mindre mat i landets hushåll jämfört med tidigare. Det visar Naturvårdsverkets senaste statistik. Skälet till minskningen är troligen att fler har blivit medvetna om hur viktigt det är att minska matsvinnet. Livsmedelsverket har under många år arbetat för minskat matsvinn i ett regeringsuppdrag tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket. En viktig del i detta är att påverka olika aktörer att minska sitt matsvinn, bland annat hushållen. - Det slängs fortfarande alldeles för mycket mat, men det är glädjande att allt fler konsumenter tagit till sig vårt budskap och blivit medvetna om hur viktigt det är att minska sitt matsvinn, säger Karin Fritz matsvinnsexpert på Livsmedelsverket. Minskning i hushållen Det slängs sammanlagt över en miljon ton livsmedelsavfall varje år i Sverige. Livsmedelsavfallet delas upp i två delar; dels det som är oätligt exempelvis ben, skal och kaffesump, dels det som är onödigt att slänga, vilket kallas matsvinn, alltså mat som hade kunnat ätas upp. I de flesta delar i livsmedelskedjan har det inte skett någon minskning av hur mycket livsmedel som slängs. Livsmedelsbutiker ligger till exempel på samma nivå som 2018. För hushållen visar Naturvårdsverkets statistik att matsvinnet som slängs i soporna har minskat från 19 kilo per person och år till 17 kilo. - En minskning på två kilo per person kanske låter lite, men tänk så här. För hela befolkningen handlar det faktiskt om cirka 20 000 ton mat som inte slängts. Det är väldigt mycket mat som räddats, säger Karin Fritz. Utöver detta hälls 18 kilo mat ut i vasken per person och år, vilket även det är en minskning jämfört med tidigare.

Bloggarkiv