Stig Östlund

tisdag, oktober 12, 2021

Tamim Sultani

 Knivdåden i Vetlanda skakade om Sverige i våras.

Nu döms Tamim Sultani 

 från 

Afghanistan

till livstids fängelse för knivattackerna på sju män.

Han har ”målmedvetet fortsatt till nästa målsägande efter genomfört angrepp, utan tecken på att vilja ställa tillrätta eller begränsa skadan”, anser tingsrätten.


Det var vid 15-tiden den 3 mars i år som polisen fick det första larmsamtalet om en knivbeväpnad man i centrala Vetlanda.

Den första personen skadades vid resecentrum, och ytterligare sex personer knivhöggs av mannen.

Alla offer behövde sjukhusvård, och för fyra av dem var tillståndet direkt livshotande.

Tamim Sultani döms nu till livstids fängelse och utvisning för sju fall av mordförsök.

– Det var som om hjärnan slutade fungera, har gärningsmannen sagt under rättegången.

Domstolen slår fast att attackerna varit helt oprovocerade och överraskande, och att de i många fall skett bakifrån eller från sidan, vilket gjort att målsägandena inte kunnat värja sig.

Ville tillbaka till Afghanistan

Tamim Sultani spred skräck i den lilla staden i 18 minuter innan han greps av polis.

Han kom till Sverige 2016 och uppgav att han var född 1999. Men senare har DN kunnat berätta att han uppgett 1988 som födelseår i Norge – där han fick avslag på sin asylansökan.

Han har berättat att han mådde dåligt psykiskt vid tiden för attackerna och att han ville åka tillbaka till Afghanistan. 

– Jag accepterar vittnenas berättelse. Men jag minns inget. Jag befann mig inte i ett normalt tillstånd, sa han under rättegången.

Utrustat sig med kökskniv

Tamim Sultani har berättat att han under dagen för attackerna blev irriterad på en man han mött på en parkbänk, och som ska ha sagt att gud inte fanns.

Men sedan attackerade han helt andra, slumpvis utvalda personer. Gärningen var på det sättet oplanerad, enligt Eksjö tingsrätt.

”Tamim Sultani har genomfört angreppen efter att ha gått hem och utrustat sig med en rejäl kökskniv med avsikt att döda den person som inför honom hade hädat gud (...) Även om gärningsförloppet varit snabbt kommer dock sannolikt var och en av de brottsliga angreppen att innebära fysiskt eller psykiskt lidande för var och en av målsägandena under lång tid..”, anser domstolen.

Bo Martinsson, 64, var ett av de Sultanis första offer.

– Jag tänker på att det var så nära att dö. Sätter värde på saker på ett annat sätt i dag, har han tidigare sagt till Expressen.

Se mer:

Tamim Sultani döms till livstids fängelse
Reporter Thea Mossige Norheim om vem Tamim Sultani är och vad han uttalat angående knivattackerna.

Bloggarkiv