Stig Östlund

torsdag, april 08, 2021

BM:s gamla programmeringsspråk Fortran har återigen dykt upp på Tiobes lista över de 20 mest populära programmeringsspråken. Språket har klättrat från en 34:e till 20:e plats sedan den senaste mätningen. Något som först uppmärksammades av Zdnet. Fortran utvecklades av IBM under 1950-talet för användning inom vetenskap och teknik och var det första kommersiella språket någonsin. Som högst har språket innehaft en tiondeplats på Tiobes lista, vilket skedde under 2002. Innan den senaste mätningen var det över tio år sedan Fortran syntes på topp 20. Fortrans nyvunna popularitet har spårats till att det nu finns ett väldigt stort behov av ett hantera vetenskaplig data, vilket språket lämpar sig för.

 






Historik och versioner

Den första Fortran-kompilatorn utvecklades 19541957 för IBM 704 av en grupp inom IBM ledd av John W. Backus. Man lade stor vikt vid att den kompilerade koden skulle vara snabb och optimerad, med en prestanda jämförbar med assemblerspråk, eftersom man ansåg att det annars var stor risk att ingen skulle använda språket. Många grundläggande tekniker och teorier för konstruktion av kompilatorer har sitt ursprung i behovet att generera bra kod för Fortranprogram./Wikipedia

Fortran fick snabbt stor spridning bland forskare och tekniker för användning till numeriskt krävande problem och algoritmer. Flera standardiserade versioner av Fortran har definierats, bl.a. Fortran IV (även känt som Fortran 66), Fortran 77 och Fortran 90. De senaste formella standarderna är Fortran 95, publicerad 1997, Fortran 2000, publicerad 2000, Fortran 2003, publicerad 2004, Fortran 2008, publicerad 2010 och Fortran 2018, publicerad november 2018.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

De första versionerna av språket krävde strikt formatering med satser skrivna inom vissa positioner på raden och med endast en sats per rad. Fortran saknade också från början strukturerande satser som if-then-else och moderna loop-satser och använde sig istället av enkla hoppkommandon och satsnummer. Dessa begränsningar har tagits bort i nyare versioner av språket samtidigt som man har strävat efter att behålla det ursprungliga språkets smala profil och höga prestanda.

Eftersom Fortran var det första försöket att konstruera ett högnivåspråk har det en del egenskaper som måste betraktas som föråldrade med nutida ögon. Det är till exempel svårt att lexikalt analysera och tolka språket och ett enda felskrivet tecken kan helt förändra betydelsen och leda till exekveringsfel snarare än kompileringsfel. Fortran har "dödförklarats" många gånger men tack vare sina starka sidor, med effektiv och högpresterande kod och aritmetik för dubbel precision och komplexa tal, används Fortran dock fortfarande för framför allt vetenskapliga och tekniska problem.

Bloggarkiv