Jättekretsen är 200 gånger snabbare än superdator
Nvidias processorer sitter i 70 procent av alla världens superdatorer. Nvidia brukar varje år skryta om hur de pressar in fler och fler transistorer på mindre och mindre chip.Den har 1,2 biljoner transistorer och kan göra simuleringar så snabbt att verkligheten inte hinner med. Dessutom kräver Cerebras systemkrets mindre energi än en vanlig superdator.
Cerebras, en startup från Kalifornien, har valt en annan väg. De har bestämt sig för att större är bättre.
Nvidias största gpu, A100, mäter 826 kvadratmillimeter och rymmer 54,2 miljarder transistorer. Cerebras chip, döpt till Wafer-scale Engine (WSE), tar 46 225 kvadratmillimeter i anspråk och har 1,2 biljoner (10^12) transistorer tillverkade i 16-nanometersteknik av kretstillverkaren TSMC. Det är kort och gott en systemkrets som tar en hel kiselskiva i anspråk.
När Ny Teknik skrev om Cerebras i fjol var tekniken mest ett löfte, med många förbehåll. Men nu har företaget levererat resultat. Cerebras system CS-1, som rymmer kiselskivorna, fick tävla mot superdatorn Joule i att simulera strömningsmekanik (mer specifikt förbränning i ett kraftverk).
Snabbare än Joule
CS-1 var 200 gånger snabbare än Joule, som ligger på plats 81 på listan över världens snabbaste superdatorer. Faktum är att Cerebras system är så snabbt att simuleringen sker snabbare än det verkliga förloppet. Det betyder att om simuleringen startar samtidigt som en verklig reaktion påbörjas i kraftverket så är simuleringen klar före fysikens lagar hinner genomföra processen.
Cerebras påminner gärna om att Joule kostar hundratals miljoner kronor att bygga, tar flera serverskåp i anspråk och konsumerar upp till 450 kilowatt. Jämfört med CS-1, som kostar tiotals miljoner kronor, behöver en tredjedel av ett serverskåp och konsumerar 20 kilowatt.
Resultatet har publicerats i en så kallad preprint – en vetenskaplig artikel som ännu inte granskats – och redovisats på superdatormässan SC20.