Stig Östlund

lördag, augusti 24, 2019

Lage

Lage Jonasson




Skyttedal fick mest i privata bidrag

Sara Skyttedal (KD) är den enskilda
politiker som fick mest i privata
bidrag valåret 2018, visar en gransk-
ning av SVT Nyheter. Skyttedal drog in
250 000 kr till sin valkampanj.

Nästan hälften kom från finansmannen
Lage Jonason i Djursholm i Stockholm.
Näst mest fick hon från Joachim Gahm,
som i somras uteslöts ur Kristdemo-
kraterna för kontroversiella
uttalanden om abort./TEXT TV

Börsens doldiselit: Lage Jonason

2016-09-05 12:52






De har hundratals miljoner kronor investerade på Stockholmsbörsen. De har handlat på börsen i nästan hela livet – men är okända för de flesta. Så investerar några av landets skickligaste placerare i dag. Här är Lage Jonason.
Finansmannen Lage Jonason har lärt sig att landa på fötterna när han snubblar. Jonason har varit nere för räkning flera gånger men alltid kommit tillbaka. Det hör till den strategi han lever efter.
– Jag är en stor vän av koncentration och långsiktighet. Put all your eggs in one basket and watch that basket. Do not spread your eggs around in various baskets which you cannot track (Lägg alla ägg i en korg och håll koll på korgen. Sprid inte dina ägg i diverse korgar, som du inte klarar av att bevaka. Affärsvärldens översättning), skriver Jonason i ett mejl till Affärsvärlden.
Med bakgrund som domare tog Jonason första steget in på aktiemarknaden i början av 1980-talet, i rollen som jurist på Handelsbanken. Kunskaperna inom aktiebolagsrätt mötte en stigande efterfrågan.
– Utan att veta om det, höll vi på med det som senare kom att benämnas corporate finance. Från det tog jag steget vidare till egna affärer.
Jonason har tillhört toppskiktet inom investmentbolaget Skrinet, som blev en raket på börsen under början av 1980-talet. Därtill satt han i ledningen för investmentbolaget Ratos samt var vd för aktiemäklarfirman JP Nordiska. Men han ser inte sig själv som en aktieklippare.
– Jag är inte någon placerare i ordets vanliga mening. I stället har jag medverkat som grundare av ett antal bolag, exempelvis Net Insight, där jag sedan sålt mina aktier när min insats fick anses avslutad.

LÄS MER:
Läs mer: Börsens doldiselit: Jan Barchan

År 2000 kammade Jonason hem nästan 400 miljoner kronor när it-bolaget Qeyton såldes till den amerikanska jätten Cisco. Vinsten placerades delvis i röstkommunikationsbolaget Invisio, där han varit med sedan starten 2001. Efter en tuff start har Invisioaktien rusat 1 500 procent sedan 2013, vilket ger Jonasons innehav ett värde över 600 miljoner kronor.
– Sedan starten har aktieägarna stoppat in cirka 370 miljoner kronor, varav knappt hälften efter strategiomläggningen 2008. Det har varit en tuff resa, men sedan några år tillbaka stiger omsättningen kraftigt, resultatet ökar och Invisio har råd med offensiva satsningar inom FoU och försäljning för att trygga fortsatt god utveckling under många år.

LÄS MER:
Läs mer: Börsens doldiselit: Peter Gyllenhammar

Till aktiemarknaden är Jonason i grunden positiv. De senaste femton åren har varit något sega, vilket talar för att kommande 10–15 åren kan bli en bra tid. Men det är viktigt att vara selektiv, anser han.
– Jag tror det lönar sig mer än någonsin att vara aktieintresserad av det skälet att det inte finns några lågt hängande frukter. Nu skiljs agnarna från vetet, säger Lage Jonason till Affärsvärlden.

Det här är en del av artikeln

Bloggarkiv