Stig Östlund

torsdag, augusti 23, 2018

What’s the diagnosis?

A 4-year-old boy was brought by his father to the ophthalmology clinic with a 1-year history of enlarging white deposits in both eyes and decreasing night vision. On examination, the conjunctivae of both the right eye and the left eye appeared dry and wrinkled, with foamy, cream-colored deposits near the outer corners. The corneas were clear, the fundi were normal, and the visual acuity was 20/30 in both eyes. The child appeared pale, with hypopigmented hair, a weight of 10.5 kg (z score of less than −3), and a height of 92 cm (z score of −2.8). These physical exam findings are associated with what underlying condition?


10755 Total Responses


10755 har alltså hittills svarat, och det övervägande antalet svar är"Vitamin A deficiency" och då kan man väl gissa att detta är det rätta svaret eftersom de flesta svaren lär komma från fackfolk. Vad vet jag?
M.a.o.: Se upp för A-vitamin-brist.



L I V S M E D E L S V E R K E T:




A-vitamin behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt. A-vitamin har en grundläggande betydelse för utveckling, tillväxt och differentiering av embryot under den tidigaste delen av graviditeten, för att fostret ska utvecklas normalt och få en fullgod syn. En svensk normalkost täcker dagsbehovet väl, och brist på vitaminet förekommer i princip inte i Sverige i dag. I världen i stort är däremot A-vitaminbrist ett problem. Lindrig brist kan ge nattblindhet och allvarlig brist ger nedsatt motståndskraft mot infektioner. Hur får vi i oss A-vitamin?Det finns stora mängder A-vitamin i inälvsmat, främst lever. Bra källor är även matfett, ost och ägg. I livsmedel från djurriket finns A-vitamin i form av så kallade retinoider. Grönsaker och rotfrukter innehåller karotenoider, till exempel beta-karoten, som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen om och när det behövs. Karotenoiderna, kallas provitamin A därför att de inte har retinolaktivitet i sig utan först behöver omvandlas till A-vitamin i kroppen.

I mitt fall täcker mitt intag av  grönsaker, rotfrukter och ägg mer än väl behovet (det kan väl aldrig bli för mycket ? ;)
PS Och så har man lärt sig att "Sjögren" var
"Henrik Samuel Sjögren, född 23 juli 1899 i Köping, död 17 juli 1986 i Lund, en svensk läkare och oftalmolog [ inte att förväxla med tröttsamma oftamonologare] känd för att ha gett namn åt Sjögrens syndrom". 

Bloggarkiv