Stig Östlund

söndag, april 29, 2018

Ur Svenska Dagbladet av idag

Tre källor, nära och i Akademien, bekräftar för SvD att de vid en sammankomst i Akademiens villa Bergsgården på Djurgården har sett Jean-Claude Arnault ta kronprinsessan Victoria på rumpan. Foto: Pontus Lundahl/TT
Det var inte bara sköra, unga, maktlösa kvinnor som Jean-Claude Arnault ska ha antastat, utan även mäktiga kulturpersoner. Svenska Akademiens förra ständiga sekreterare Sara Danius har berättat för SvD att hon fick ett skamligt förslag från Arnault.
Till och med en kunglighet ska ha antastats. Tre källor, nära och i Akademien, bekräftar för SvD att de vid en sammankomst i Akademiens villa Bergsgården på Djurgården har sett Jean-Claude Arnault ta kronprinsessan på rumpan.
Hovets informationschef Margareta Thorgren säger till SvD att hovet väljer att inte kommentera detta.
Två av varandra oberoende källor berättar att Horace Engdahl, då Svenska Akademiens ständige sekreterare, fick en anmodan från hovet om att vidta åtgärder inför Akademiens högtidssammankomst i december 2006. Horace Engdahls uppdrag ska då ha varit att se till att kronprinsessan Victoria inte hamnade ensam med Jean-Claude Arnault på mottagningen efteråt, eftersom blotta tanken väckte obehag hos henne. Detta kan hovet varken bekräfta eller dementera.
Jean-Claude Arnaults advokat Björn Hurtig kommenterar till SvD att "Min klient förnekar bestämt det som påstås och menar att detta endast är illvilliga rykten med ett enda syfte; att svärta ner och skada honom".
I en intervju i radioprogrammet "Nordegren & Epstein i P1" den 24 april tillfrågades Horace Engdahl om han känt till några sexuella ofredanden, men viftade undan frågan.
– Vi grabbar talar inte om sånt, svarade han och hävdade vidare att hans vän Jean-Claude Arnault blivit "ett logiskt mål för det kulturhat som vällde fram när han möttes av de här anklagelserna i kölvattnet av Metoo."
’Om någon tog illa vid sig av otrohet till exempel, så ansågs det småborgerligt’
Musikkritikern Edith Söderström, som jobbade på Forum från och till i början av 00-talet, berättar att konstnärlighet ofta förknippades med sexuell dragningskraft på Forum.
– Som kvinna kunde du antingen betraktas som ett mytologiskt väsen, som kunde göra eller förgöra en man. Eller så var du en frigid galning – och där ville man inte under några omständigheter befinna sig. Det var de två rollerna man hade att välja på. Och det är ju en sunkig, gammal, trött och misogyn syn. Men de tyckte att det var progressivt. Om någon tog illa vid sig av otrohet till exempel, så ansågs det småborgerligt.
Som kvinna kunde du antingen betraktas som ett mytologiskt väsen, som kunde göra eller förgöra en man. Eller så var du en frigid galning – och där ville man inte under några omständigheter befinna sig
Flera av de kvinnor som har arbetat på Forum framhåller att de också hade bra upplevelser av stället och männen som hade formell och informell makt där. Men de är också kritiska till den kultursyn som rådde.
– Alla män som var en del av den inre kretsen på Forum skrev inte under på detta, men det var det rådande synen: du är ingen konstnär om du inte har kontakt med din libido, säger Edith Söderström.

Bloggarkiv