–Vi som samhälle måste kraftigt minska utsläppen av växthusgaser för att säkra framtiden för våra vinodlingar. Vinodlare måste också anpassa sina odlingar till ett förändrat klimat, och våga överge de mest odlade druvorna, säger Kimberly Nicholas.
Kimberly Nicholas |
Mognar tidigare
Men, att odla endast ett fåtal druvsorter lämnar vinnäringen öppen för negativ påverkan av klimatförändringarna menar forskarna. Det beror på att många av de mest populära sorterna har en tendens att mogna tidigare och kräver mer vatten än andra druvor. Det gör dem mer sårbara för ett förändrat klimat, där traditionella vinodlarregioner kanske måste anpassa sig till högre temperaturer, tidigare vårar och inslag av frost i odlingssäsongen. Samtidigt tyder forskning på att det är just druvor som mognar senare som är bäst lämpade för ett varmare klimat.
–Vinnäringen gör sig själva en stor otjänst genom att fokusera på ett så litet fåtal druvsorter. Samtidigt som kulturella traditioner är något att värna om måste vinodlarna se bortom dem, säger Kimberly Nicholas.
Måste tänka om
Arbetet med att anpassa vinnäringen till ett förändrat klimat kräver insatser på olika nivåer menar forskarna. Odlare och forskare måste arbeta tillsammans för att samla in och dela data om mognadsmönster, skördar och druvor för att ta fram projektioner för vilka vindruvor som passar bäst för olika geografiska regioner i framtiden. Först när den här datan finns på plats kan odlare börja välja de mest lämpliga vinsorterna att odla på sina vingårdar.
Även konsumenterna måste börja tänka om och våga bli mer öppna för att dricka viner baserade på olika druvor från samma vinodlarregioner menar forskarna.
–Alla måste ställa om; vinodlare, vinförsäljare, och inte minst vindrickare. Och vi måste ställa om till ett samhälle med radikalt minskade utsläpp för att kunna fortsätta vårt vindrickande, oavsett druva, avslutar Kim Nicholas.