Stig Östlund

måndag, februari 20, 2017

Mona Sahlins före detta livvakt erkänner nu att han gjort sig skyldig till brott, brukande av osann urkund.





DETTA HAR HÄNT

4 maj 2016: Expressen avslöjar att den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, skrivit ett falskt löneintyg till sin medarbetare och före detta livvakt.
Sahlin har skrivit att livvakten tjänar 120 000 kronor per månad när han i verkligheten har en lön på 43 000 kronor.
Intyget använder livvakten för att köpa en lyxlägenhet för tio miljoner kronor i Saltsjöbaden utanför Stockholm.
4 maj 2016: Mona Sahlin avgår från posten som nationell samordnare efter Expressens granskning. Även livvakten lämnar tjänsten som nationell samordnare.
Åklagare inleder en förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande.
Statsrådet och kulturminister Alice Bah Kuhnke uttalar sig mycket kritisk till Sahlin:
Det är oerhört allvarligt att vi har haft en nationell samordnare, en ledare för en utredning, som just nu är ämne för en förundersökning. Det är väldigt, väldigt allvarligt, sa Alice Bah Kuhnke.
7 maj 2016: Mona Sahlin gav livvakten en VIP-plats för sin lyxbil för 50 000 kronor. Kulturdepartementet fick betala.
Han fick rapportera till en annan chef och friheten att välja bort kommitténs viktiga veckomöten.
9 maj 2016: Mona Sahlin försökte anställa sin före detta livvakt i den statliga kommittén en gång tidigare men fick då nej av den borgerliga regeringen.
11 maj 2016: Expressen avslöjar att Sahlin skrivit ännu ett falskt löneintyg åt sin före detta livvakt.
Också i detta intyg överdriver Sahlin livvaktens statliga lön och påstår att hon betalar honom en lön på tiotusentals kronor i månaden av privata pengar trots att hon under samma tid inte betalade in några arbetsgivaravgifter till Skatteverket.
12 maj 2016: Expressen avslöjar att Mona Sahlins falska löneintyg användes för att finansiera den före detta livvaktens lyxliv. Bara två dagar efter att Sahlin skrivit under det nya falska intyget köpte livvakten en lyxbil för närmare en miljon kronor.
12 maj 2016: Mona Sahlin lämnar Systembolagets styrelse efter flera avslöjanden om falska intyg och speciella förmåner för en före detta livvakt.
16 maj 2016: Expressen avslöjar att polis och åklagare tagit del av ett andra falskt löneintyg som Mona Sahlin misstänks ha skrivit till livvakten.
10 juni 2016: Mona Sahlin ansöker om statsrådspension. Pensionsavtalet innebär att Sahlin totalt kan få 3 574 252 kronor fram tills hon fyller 65 år.
9 september 2016: Expressen avslöjar att åklagare och polis hittat ett tredje intyg från Sahlin. Åklagare Anders Jakobsson bekräftar intyget men vill inte berätta om innehållet. Jakobsson berättar att förundersökningen fortskrider och att tre utredare jobbar med fallet.
21 september 2016: Tidigare vice statsminister Mona Sahlin och hennes före detta livvakt delges misstanke om brott.
12 januari 2017: Sahlin och livvakten kallas in till nya förhör.
20 februari 2017: Mona Sahlins före detta livvakt erkänner nu att han gjort sig skyldig till brott, brukande av osann urkund.

PS Mona Sahlins advokat Claes Borgström vill inte säga om också Mona Sahlin nu erkänner sig skyldig till de brott hon misstänks för och om hon förklarat sig beredd att godta ett strafföreläggande för att slippa en rättegång


PS
Mona Sahlin erkänner sig skyldig till brott i samband med att hon skrev ett falskt intyg till sin tidigare livvakt uppger hennes advokat Claes Borgström för Aftonbladet.

– Hon erkänner och i och med det kommer saken avslutas med ett strafföreläggande. Det blir ingen rättegång utan ett bötesbelopp.




Bloggarkiv