Stig Östlund

lördag, februari 18, 2017




Att Iñaki Urdangarín, tidigare olympisk handbollsspelare och hertig av Mallorca, till slut skulle låsas in var de flesta spanjorer säkra på. Den stora frågan var om även hustrun Cristína skulle fängslas. Och om det spanska kungahusets utdragna annus horribilis – utredningen av Urdangaríns affärsverksamheter har pågått i ett halvdecennium – nu får ett slut.










Den spanska prinsessan Cristína friades av domstolen medan hennes man Iñaki Urdangarín fälldes för bland annat maktmissbruk och pengatvätt.
Den spanska prinsessan Cristína friades av domstolen medan hennes man Iñaki Urdangarín fälldes för bland annat maktmissbruk och pengatvätt. Foto: Manu Fernandez/AP

Iñaki Urdangarín fälldes på fredagen till sex års fängelse för maktmissbruk, pengatvätt och andra ekonomiska brott av en domstol i Palma de Mallorca. Tillsammans med en affärskompanjon ska han ha överfört miljontals euro från sin stiftelse ”Nóos” till olika skatteparadis. Pengarna kom från uppblåsta statliga kontrakt.
Iñaki Urdangarín

Paret och deras fyra barn har sedan skandalen briserade bott i Schweiz. Inte minst för att undgå den glödande avsky mot dem och mot hela kungahuset som fallet har väckt bland spanjorerna.Urdangarín och Cristína har fråntagits sina kungliga titlar, försvunnit från hovets hemsida och bevärdigas inte längre med ens en blick av den nye kungen, kung Felipe – Cristínas bror.Hans hustru Cristína
 har enträget förnekat att hon kände till makens verksamheter. Men prinsessan var både styrelseledamot i stiftelsen Nóos och dessutom delägare i makens bolag Aizóon, genom vilket de uppblåsta fakturorna skickades. Dessutom så fanns sparade mejlkonversationer mellan Urdangarín och Cristína om kontraktkarusellen.










Demonstrationer mot kungahuset i Pamplona 2013. Foto: Alvaro Barrientos/AP










Felipe tog över tronen då hans far plötsligt abdikerade för två år sedan. Stödet för monarkin var då i fritt fall på grund av både Nóos-skandalen och nya uppgifter om kungens utomäktenskapliga kärleksliv och vidlyftiga leverne med skattepengar.
Juan Carlos möttes av bu-rop på sina framträdande, något oerhört i ett land som verkligen hyllat sin kung, inte för värvet han representerar utan för att han spelade en avgörande roll i mitten av 70-talet när diktatorn Franco dog och Spanien skulle bli en demokrati. Den unge kungen lyckades då avvärja ett nytt militärt övertagande av landet.
Sedan sonen Felipe tog över tronen så har han arbetat hårt för att återupprätta kungahusets ställning hos folket. Frågan är nu om de fällande domarna mot Urdangarín och Cristína – hon bötfälls för sin inblandning – sätter punkt för monarkins kräftgång i Spanien. Fyrabarnsmamman Cristína i fångdräkt kunde kanske ha väckt lite medlidande.



Cristína (bilden t.v.) själv har däremot inte gjort mycket för att förtjäna medlidande. I december spelades hon in när hon fräste att hon för all framtid ville ”slippa sätta min fot i det här landet”.





Spanska debattörer påpekade snart att hon växt upp i ett palats, studerat på de finaste skolorna och har en förmögenhet på banken tack vare ”det här landet”.
Den före detta prinsessan kommer nu att behöva sätta sin fot i Spanien ganska ofta – för att hälsa på sin make i fängelset.

Las reacciones al juicio del caso Nóos: "La monarquía es un institución corrupta"


Bloggarkiv