En elev vid Ferlinskolan i Filipstad har visat sig vara sjuk i tuberkulos. Smittskyddsenheten Värmland har inlett en smittspårning bland dem som haft längre kontakt med den sjuke.
– Det är smittskyddsenheten som leder arbetet och vi samarbetar med dem, säger skolchef Jan-Erik Andrén.
– Det är smittskyddsenheten som leder arbetet och vi samarbetar med dem, säger skolchef Jan-Erik Andrén.
I ett pressmeddelande från Smittskydd Värmland säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare, att flera misstänkt smittade personer konstaterats och de berörda har fått brev om fortsatt utredning.
– Ingen av de provtagna har några sjukdomssymtom som tyder på aktiv tuberkulos. De som är misstänkt smittade fortsätter vi att utreda och det görs en bedömning i varje enskilt fall.
Är man smittad men inte sjuk är man inte smittsam och kan leva precis som vanligt.
– Om det rör sig om ny smitta är det aktuellt med antibiotikabehandling även om man inte har symtom, säger Ingemar Hallén.
Från Smittskydd Värmland betonas vikten av att skilja mellan de olika begreppen aktiv och latent tuberkulos. Latent innebär att tuberkulosen är vilande, personen är smittad men inte sjuk eller smittsam. Den latenta tuberkulosen upptäcks genom ett blodprov. Fem-tio procent av dem som smittats riskerar att bli sjuka någon gång under livet.
De som behandlas får antibiotika och om behandlingen fullföljs minimeras risken att individen insjuknar.
Den som har aktiv tuberkulos, är smittad och sjuk, och kan i vissa fall även vara smittsam men denna smittsamhet kan variera och alla drabbade är inte smittsamma.
– Ingen av de som smittspårats på skolan är sjuka, även om några visat sig vara misstänkt smittade. Därför kan de fortsätta sitt arbete som elever och lärare precis som vanligt, säger Ingemar Hallén.
Den fortsatta utredningen av de misstänkt smittade görs vid tuberkulosmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad, CSK. Dessa kommer att kallas till lungröntgen.