Hemkommen igår från en resa till den stora (!), norska ögruppen Svalbard vill jag åtminstone visa en bild på en av de platser på vårt vackra klot (som människan inte helt vandaliserat ännu) som alltid fascinerat mig nämligen Nordensköldglaciären (googla!) och som jag nu själv kunde fota;
och där vi f.ö. hade turen att se en isbjörn liggandes (finns på bilden men omöjlig att urskilja på mitt oproffsiga foto ) och vänta på att isen skulle lägga sig utanför, för att ge plats åt god mat (sälar). Ibland lyfte den på huvudet men brydde sig inte om det lilla fartyget med sina begeistrade (mest pensionärer som nu uppträdde som småbarn) turister ombord.
Vi hade också turen att på vägen till glaciären se en blåval; detta "magnifika" djur. Visst har jag sett blåvalar förr, och i fler exemplar, men blåvalar imponerar alltid; de är magnifika.
Erfarenhet av själva resan: bäst resa ensam eller tillsammans med någon man tycker mycket om , vara beredd på relativt dålig mat (brödet jag åt påminde om barkbröd och det förvånar mig att man inte bakar och får fram gott och bra bröd), ha tur med vädret, helst kanske resa i maj månad när det är riktig "fart" på fåglarna, ha turen se en isbjörn (det vimlar inte av dem i närhteen av där turister finns) och lära sig så mycket man hinner om resemålen (okunskapen om Svalbard var förvånande dålig bland åtminstone några personer i den grupp vi tillhörde).
Pyramiden var en rysk/sovjetisk gruvby på Svalbard, Norge, beläget vid Billefjorden några mil inåt landet öster om Ny-Ålesund. Pyramiden hade som mest 1 200 invånare men övergavs mot slutet av 1990-talet och var i början av 2000-talet en så kallad "spökstad". Orten grundades av Sverige 1910 och var svensk fram till 1927 då den såldes till Sovjetunionen. I Pyramiden finns särskilda mikroklimatiska förutsättningar (längs med vissa sydsluttningar) som under vissa år medgivit begränsat jordbruk (genom kolchosjordbruket 'Arktselchoz'). Namnet kommer av att berget som orten är byggd vid liknar en pyramid.
Orten är så gott som obebodd, men det bor ett fåtal personer i närheten som vaktar och underhåller byggnaderna som är ett populärt turistmål för besökare på Svalbard./Wikipadia
PS Vintertid bor det två personer i Pyramiden.
Tyvärr övetar turistindustrin alltmer även de här områdena. Det är ju inte så kul även om turister inte förmår förstöra t.ex. glaciärer. Det är inga som helst ansträngningar att komma hit heller, det är ju bara att stiga på ett flygplan och sedan på plats övernatta på något lyxigt hotellrum och sova tills man serveras, visserligen osmaklig, men ändå något som kan kallasfrukost.
Isbrytaren Oden kunde vi också se på redden, väntades på att inom ett par veckor (tror jag) gå yttrerligare norrut med sina forskare (viktiga uppdrag). Klicka här:
Polarnytt nr 4, juni 2016 | Polarforskningssekretariatet och få info om
expeditionen
Isfjorden. Typiskt sommartid. På väg mot Nordenskjöldglaciären. Obs det fina vädret. Mobilkamera.
Låt oss (böcker, nätet?) läsa om sedimentära bergarter på Svalbard.
Gruvtiden: Fotbollslaget på Pyramiden. Fråga mig inte vilket lag man spelade mot. Avfotograferad bild i det ödsliga kulturhuset (sport och kultur (i övrigt!) var mycket viktigt för de sovjetiska gruvarbetarna).