Stig Östlund

lördag, juni 11, 2016

Fotbollsvännen Erik Niva skriver fint för andra fotbollsvänner. Kan inte låta bli att stjäla artikeln från Aftonbladet (förlät).

PARIS. Vad kan man egentligen åstadkomma med en vänsterfot?
Jo, man kan skicka iväg en fotboll och skruva upp den i bortre krysset.
Man kan ta all oro, all ängslan och all frustration som kapslats in i en värdnation under en skräckvinter och en kramppremiär – och så kan man få det att upplösas och försvinna på en enda sekund.
Sportbladets Erik Niva.
Sportbladets Erik Niva.
Det är inte bollskor han har på fötterna, Dimitri Payet. Det är trollskor.
Det är redskap som gör att han kan uträtta sånt som borde vara omöjligt för ett par fötter, sånt som upphäver både rimlighetskalkyler och gravitationslagar och sånt som får ögonen att tåras på en kille som korsat jordklotet för att överhuvudtaget komma hit.
29-årige Payet kommer från den avlägsna lilla kolonialön Réunion, belägen en bra bit utanför Madagaskars kust. Han har behövt leva ett långt fotbollsliv för att komma till en EM-premiär, och han fick lov att spela sig igenom en lång premiärpärs för att vinna den.
Ärans dag är här
Ett stort fotbollsmästerskap inleds inte när domaren blåser i pipan, utan det börjar när värdnationens nationalsång dånar ut över hemmaarenan.
Le jour de gloire est arrivé. Ärans dag är här.
Där stod de – sönerna av den femte franska republiken – och sjöng ”Marseljäsen” tillsammans. Åtta av elva spelare med immigrantbakgrund. Senegal, Marocko, Polen, Mali, Angola, Guinea och så Réunion då. Black-blanc-beur, precis som 1998.
Var det nervositet som lyste ur ögonen medan kamerorna panorerade förbi dem? Vilja? Väldigt mycket av allt på samma gång?
På många sätt består det här laget av de som blev kvar efter att Didier Deschamps gallrat ut truppen med sin auktoritärt disciplinära måttstock.
Ingen Benzema, ingen Nasri, ingen Ribéry. Ingen plats för de stökiga, de röriga eller de arroganta. Istället de seriösa, noggranna och de allvarsamma, de som accepterar ansvaret som följer med att representera det franska fotbollslandslaget i ett mästerskap på hemmaplan.

Bloggarkiv