Stig Östlund

fredag, juni 17, 2016

Macchiarini-stolleriet (med livet som insats)

Det finns inget utrymme i nuvarande lagstiftning för att agera såsom Paolo Macchiarini gjorde – så att föreslå nya riktlinjer blir en skenmanöver. Det säger visselblåsaren Matthias Corbascio.

En oberoende nationell kommitté bör bedöma oprövade behandlingsmetoder, för att undvika framtida skandaler liknande den där kirurgen Paolo Macchiarini opererade in plaststrupar i patienter. Det föreslog Kungliga Vetenskapsakademien och Svenska Läkaresällskapets utredning igår. 
Men utredningen är ett slag i luften, enligt Matthias Corbascio, thoraxkirurg och en av de visselblåsare som slog larm om Macchiarinis förehavanden på Karolinska universitetssjukhuset.
– Macchiarinifallet har inte ägt rum för att det varit brister i nuvarande lagstiftning. Det har ägt rum för att man inte följt lagstiftningen.

Därför är det missriktat att föreslå nya riktlinjer och prövningsinstanser, enligt Matthias Corbascio. Han anser i stället att det enda rätta är att åtala Paolo Macchiarini.
– För oss är det väldigt tydligt att detta är ett uttänkt bedrägeri och som andra bedrägerier ska det åtalas. Har andra individer på Karolinska varit medhjälpare så ska de också åtalas.
Han är ganska upprörd över utredningens resultat, som han också har diskuterat med övriga tre visselblåsare.
– Vi har ägnat två år av våra liv åt att ge dessa patienter någon sorts upprättelse. Att säga att det är en brist i lagen är en skenmanöver.

Bloggarkiv