Stig Östlund

lördag, juni 25, 2016


De kallar den livets flod, Tapajósfloden i hjärtat av Amazonas. Munduruku-folket har levt här i hundratals år, men nu vill den brasilianska regeringen och stora internationella företag bygga en jättelik damm på floden.

Dammen skulle bli en 7,6 kilometer lång betongmur rakt över floden, 53 meter hög. En yta som på ett ungefär motsvarar Gotland skulle förstöras. Dessutom innebär ett projekt av den här storleken nya vägar in i regnskogen, vägar som med tiden lockar till sig skogshuggare, boskapsrancher och plantager.

Munduruku-folket lever i ett hundratal små byar längs med Tapajósfloden. De är beroende av skogen och floden, inte bara för att bevara sin unika kultur, utan för sin överlevnad; den rika naturen ger mat, dricksvatten, örter och mediciner, och själva floden är en förutsättning för hygien och transporter.


Enligt Brasiliens grundlag är det förbjudet att fördriva urfolk från deras mark, men Munduruku-folket har väntat i 15 år på att få sin traditionella mark officiellt erkänd.

Det som skulle innebära slutet för Munduruku-folket vore bara början på en ekologisk och social mardröm för hela Amazonas. São Luiz do Tapajós, som den planerade jättedammen kallas, är bara den första anläggningen i ett system av över 40 (!) dammar. Dammen skulle förstöra habitat för sällsynta arter som den rosa amazondelfinen, jaguaren och tusentals andra djur. 

Den levande regnskogen i Amazonas reglerar klimatet över hela världen; vi har helt enkelt inte råd att hugga ner den. 
I samarbete med Munduruku-folket kommer vi att:
· Ge dem en röst på sociala medier och andra digitala kanaler för att sprida deras
nödrop över hela världen.
 Hjälpa till med kartläggning och utmärkning av deras mark på plats.
· Besöka och sätta press på banker och företag som överväger att investera i Tapajósdammen.
· Fortsätta arbeta för att skövlingen av Amazonas upphör och regnskogen bevaras för framtiden.

Den närmaste tiden kommer att bli avgörande - tillsammans kan vi stoppa dammen. Skriv under!

Med vänliga hälsningar
Amazonasgänget på Greenpeace

PS. (klicka-->Dela gärna den här Facebook-videon så att fler får upp ögonen för det som håller på att hända.

Bloggarkiv