Stig Östlund

onsdag, februari 17, 2016

Haglöfs och gifter

Det har gått över en vecka sedan Greenpeace publicerade resultaten av stickprover man gjort på friluftsartiklar från en rad tillverkare. Greenpeace hittade skadliga flourkarboner (PFAS) i nästan samtliga.

Särskilt trist var det att man hittat fluorkarboner hos svenska märket Haglöfs. Tre av de fyra testade produkter innehöll PFAS. Ett par kängor hade så höga halter av den giftiga fluorkarbonen PFOA att Haglöfs valde att dra in den direkt. Men det räcker inte. Hur ser det ut i deras andra produkter som inte testats?



Fluorkarboner är skadliga och finns kvar mycket länge i naturen. Detta är något som friluftstillverkarna känner till och struntar i. Men det fantastiska engagemanget ger mig hopp, tillsammans kan vi få industrin att tänka om. Tiotusentals personer har protesterat och uppmanat märken som The North Face, Haglöfs och Mammut att avgifta sin produktion.

Haglöfs tillhör den minskande skara företag som ännu inte satt något slutdatum för att fasa ut PFAS, trots att andra friluftsmärken som Fjällräven redan slutat använda dem. Fluorkarbonerna ackumuleras i naturen och våra kroppar, och vi, våra barn och barnbarn får leva med dem i generationer.

Bloggarkiv