Stig Östlund

söndag, april 06, 2014

Vad har Margot Wallström uträttat?

Hur blir man en populär ledare? För oss journalister är det självklart att politiker bygger upp sitt förtroende genom att vara tydliga och tillgängliga. Men det är antagligen tvärtom.
I förra veckan blev det en stor nyhet att Margot Wallström öppnar dörren för en comeback till svensk politik. Hon anses vara socialdemokratins mest populära företrädare, trots att ingen egentligen kan svara på vad hon har uträttat, och trots att hon i princip aldrig uttalar sig om inrikespolitik. Wallström började som riksdagsledamot 1979, blev biträdande civilminister 1988 och sedermera kulturminister 1994 samt socialminister 1996–1998. Det verkar glömt i dag, men på den tiden var hon inte särskilt populär (Hon fick betyget 2,9 på en femgradig skala i Sifo:s mätning 1997, ungefär som Göran Hägglund i dag). Därefter blev hon EU-kommissionär i två perioder fram till 2010, för att senare arbeta åt FN, vilket de flesta vet. Men vad har hon egentligen uträttat som kan förklara populariteten? Det kan få svara på.
Wallström påminner på så sätt om Jan Eliasson, den andre osedvanligt populäre socialdemokratiske ledarfiguren. Han uttalar sig nästan aldrig om inrikespolitik, men är i stället verksam i någon diffus positiv anda i FN, där problemen är olösbara och man således inte behöver visa resultat./SvD

Bloggarkiv