Stig Östlund

fredag, oktober 18, 2013

Varning för överdrivet saltande

När man hittar uppgiften om natrium i ett färdigt livsmedel som till exempel bröd eller en färdig soppa kan det vara bra att veta vad som är mycket eller lite salt. Livsmedelsverket har gjort en lathund för detta:
• Mycket salt i ett livsmedel är 0,5 gram natrium (1,25 g salt) eller mer per 100 gram mat.
•Lite salt är 0,1 gram natrium (0,25 g salt) eller mindre per 100 gram mat.
•Måttligt med salt är mellan 0,1 och 0,5 gram natrium (0,25–1,25 g salt) per 100 gram mat.

En färdiglagad maträtt som väger 500 gram och som innehåller 0,5 gram natrium per 100 gram ger 2,5 gram natrium eller 6,25 g salt. Det är ungefär lika mycket som rekommenderas för en hel dag. Det är för mycket!

Fisk med mandel, Findus
Salthalt: 0,9 g/100 gram En portion, 400 g: 3,7 g salt

Fisk & Skaldjurssoppa, Kelda
Salthalt: 1,1 g/100 g En portion, 2,5 dl: 2,8 g salt

Minestronesoppa Varma Koppen, Blå Band
Salthalt: 7,2 g/100 g pulver En por tion, 2 dl: 1,7 g salt

Grevéost Salthalt:
1,2 g/100 g 2 skivor, 25 g: 0,3 g salt

Rökt skinka Salthalt:
3,6 g/100 g 2 skivor, 20 g: 0,7 g salt

Rågbröd, Lingongrova Salthalt:
0,8 g/100 g En skiva: 0,3 g salt

Ärter med fläsk, Felix Salthalt:
2,6 g/100 g En portion, 250 g: 6,5 g salt Champinjonsås, Blå Band Salthalt: 8,2 g/100 g pulver En portion, 0,75 dl: 0,8 g salt

Källa: Råd och Rön

Själv har jag nu koncentrerat mig på smör/margarin och tills nu funnit "Becel lätt" vara det
hälsosammaste, inte minst vad gäller mängden salt. Det smakar inte gott, men hälsoaspekten måste få råda. Sundsvallsbor: "Becel lätt" finns f.ö. just nu att köpa till extrapris hos ICA Maxi. Kan liksom all annan margarin/smör sparas i frys i högst tre månader (rätta mig om jag har fel).
PS Råd och Rön ovan: varning för först och främst Varma koppen

Bloggarkiv