Stig Östlund

fredag, mars 02, 2012

Småkakor kan orsaka stroke

Småkakor, pommes frites och godis. Alla kan de öka risken för stroke. Oppositionen röstade igenom en motion om begränsning av transfetter i maten för ett år sedan. Men lagförslaget dröjer från en motvillig regering.
I den amerikanska studien WHI-OS Womens Health Initiative Observational Study, har Doktor Ka He, med kollegor analyserat data från en undersökning av 87 025 kvinnor i åldrarna 50-79. Kvinnorna var generellt vid god hälsa när studien inleddes. De fick svara på frågor om sin diet, hur ofta och i hur stora portioner de åt av 122 olika mattyper under tre månaders tid.
Resultatet av den nysläppta studien var att förekomsten av ischemisk stroke, hjärninfarkt, var 39 procent större bland de kvinnor som åt mest transfetter (6,1 gram per dag), än hos de som åt minst (2,2 gram per dag).
 Lars Rosengren är neurolog på Sahlgrenska, och ordförande i det regionala strokerådet i väst. Han förvånas inte av resultatet.
 – Nej. Att vara fet ökar risken för stroke och transfetter anses vara mindre hälsosamt än fleromättade fetter. Men det är oerhört fint att man kunnat belägga det vetenskapligt, säger han.
 Medelinsjukningsåldern för stroke är 75 år för kvinnor och 80 år för män. Trots att studien bara utförts på kvinnor tror Lars Rosengren att samma faktum gäller för män /Göteborgs Posten

Bloggarkiv