Stig Östlund

fredag, november 25, 2011

Stora tarmtumörer tas bort med vätska


En ny operationsmetod kan förbättra chanserna att helt ta bort stora polyper och tidiga tumörer i tarmen. Nu tar tekniken fart i Sverige.

Polyper i tjock- och ändtarm som är större än två centimeter i diameter, och ibland utgör tidiga former av cancer, är svåra att avlägsna i ett enda stycke med endoskopiska metoder.

En ny teknik kan dock göra detta möjligt. Det visar resultaten av en pågående japansk studie som presenterades vid UEGW, en kongress för mag-tarmspecialister som nyligen ägde rum i Stockholm.

Metoden - som kallas endoskopisk submukös dissekering, ESD, utvecklades i Japan i början av 2000-talet.

Vid ingreppet injiceras en vätska under tumören för att separera den från de djupare vävnaderna och lyfta upp området för borttagning. Sedan används en endoskopisk kniv för att skära bort polypen i ett stycke.

I den nu aktuella studien användes antingen ESD eller en annan endoskopisk metod hos cirka 1 800 patienter med stora polyper eller mindre avancerad cancer.

Resultaten visar att läkarna lyckades ta bort hela polypen eller tumören hos 95 procent av patienterna som behandlades med ESD. Motsvarande siffra i den andra gruppen var bara 56 procent.

Förekomsten av komplikationer var låg och jämförbar vid de olika metoderna.

Enligt de japanska forskarna kommer återfallsfrekvensen i de båda grupperna att utvärderas ett år efter behandlingen.

Ervin Toth, överläkare och endoskopiansvarig mag-tarmspecialist vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, anser att studiens resultat är mycket imponerande.

- Polyper som förstadium till tjocktarmscancer är ett folkhälsoproblem. Vid screening hos patienter utan några symtom hittar vi polyper hos ungefär 30 procent. Ju större polypen är desto större risk att den innehåller cancer. Tar man bort dessa stora polyper och tidiga cancrar räddas liv, säger Ervin Toth och fortsätter:

- I dag opereras många patienter i den här gruppen i onödan. Den nya metoden gör att vi kan undvika vanlig kirurgi i många fall. När det gäller avancerad cancer krävs dock fortfarande öppen operation.

Metoden har hittills införts i den kliniska verksamheten vid åtminstone Centralsjukhuset Karlstad och Ersta sjukhus i Stockholm.
Även Skånes universitetssjukhus planerar att införa den, enligt Ervin Toth.

- Redan nästa månad åker en kollega till Japan för att lära sig tekniken. Under nästa år kommer en japansk kollega finnas på plats hos oss när vi inför metoden i vår verksamhet.

Den nya tekniken är avancerad - det finns bland annat risk för perforation av tarmen. Därför anser Ervin Toth att den åtminstone till att börja med bör koncentreras till ett fåtal centra.

- Första åren räknar vi i Malmö med att kunna behandla ungefär 50 patienter per år. Vi kommer att börja i ändtarmen där slemhinnan är tjockare. När vi har blivit bättre på att utföra ingreppet kommer vi att gå högre upp i tarmen.
_______________________________________________________________________________

DAGENS MEDICIN
Den oberoende nyhetstidningen för dig som arbetar inom hälso- och sjukvården. Dagens Medicin utkommer varje onsdag (42 nr/år). Under jul och sommar har tidningen några veckors utgivningsuppehåll, men på Dagens Medicins hemsida publiceras sjukvårdsnyheter varje dag året runt.
I ungefär vartannat nummer av tidningen har vi teman med fördjupning inom olika medicinska områden såsom Allmänmedicin, Astma & Allergi, Leder & Skelett, Kvinnohälsa, Cancer, Hjärta & Kärl m fl. Vid vissa teman gör vi en hel separat Tematidning som bifogas ordinarie tidning.
>>  https://www.kundservice.net/index.aspx?Product=DM

Bloggarkiv