Visste du att några av världens dödligaste sjukdomar är de som är lättast att förebygga eller behandla? Men utan vård och medicin är lunginflammation, diarrésjukdomar och mässling livshotande. Miljontals dör varje år, helt i onödan.
Från 28 nov – 31 dec kommer vi på Läkare Utan Gränser bedriva en kampanj för att uppmärksamma dessa sjukdomar. Besökare till vår kampanjsida kommer kunna köpa virtuella plåster som de kan placera ut vart de vill på en virtuell jordglob, med sitt namn om så önskas. Plåstren kostar inte mycket men gör oändligt stor skillnad. Pengarna vi får genom kampanjen kommer gå till att se till att människor kan få den vård och behandling de behöver. För femtio kronor kan vi t.ex. vaccinera 33 barn mot mässling, behandla tio barn med malaria eller rena 50 000 liter vatten.
Tack för att du är med oss!
Sjukdomarna folk dör av i onödan
På många platser är mässling, diarrésjukdomar, lunginflammation, undernäring och malaria förenade med livsfara. Det positiva är att de är lätta att förebygga eller behandla om vi bara är där.
Luftvägsinfektioner
Luftvägsinfektioner kan vara allt från en vanlig förkylning till lunginflammation. Särskilt lunginflammation kan snabbt bli dödlig för mindre barn och därför är det viktigt att snabbt sätta in rätt behandling. Det finns ett vaccin mot vissa typer av lunginflammation som nyligen även blivit tillgänglig för barn i låginkomstländer, men kostnaden för vaccinet är högt och kräver internationellt stöd för att dessa länder ska kunna ta del av vaccinet.
Läkare Utan Gränsers arbete
Vi behandlar barn och vuxna med olika typer av luftvägsinfektioner inom många av våra projekt. Barn som redan har ett försvagat immunförsvar på grund av mässling eller undernäring är extra mottagliga. Därför är amning, näringsrik kost och vaccination mot mässling andra barnsjukdomar viktiga skyddsåtgärder.
Malaria
Varje år insjuknar flera hundra miljoner människor i malaria. Över en miljon dör i sjukdomen varje år. De flesta som insjuknar är människor i Afrika söder om Sahara och allvarligast är läget för dem under fem år. I de värst drabbade områdena kan upp till hälften av alla patientbesök på Läkare Utan Gränsers vårdinrättningar bero på malaria. Varje minut dör två barn av malaria trots att behandlingen kostar fem kronor.
Läkare Utan Gränsers arbete
Vi finns på plats i områden där sjukvård är otillräcklig eller saknas helt. För att bota de som redan insjuknat i malaria ställer vi först en diagnos med hjälp av ett snabbtest, därefter behandlar vi med läkemedel som innehåller artemisinin i kombination med ytterligare ett verksamt preparat, så kallad ACT(artemisininbaserad kombinationsbehandling).
Men en stor del av vårt arbete handlar om att förbygga malaria genom att exempelvis dela ut impregnerade myggnät. Under 2010 behandlade Läkare Utan Gränser 1 622 721 människor för malaria.Vi delar regelbundet ut myggnät till utsatta befolkningar och har personal på plats för att informera hur
man skyddar sig mot sjukdomen.
Undernäring
195 miljoner barn under fem år undernärda. Och 20 miljoner av dessa lider av grav akut undernäring som utan behandling leder till döden. Grav akut undernäring är ett medicinskt tillstånd, det krävs medicinsk behandling med bland annat särskild anpassad näringslösning. Undernäring är ett resultat av otillräcklig tillförsel av näringsämnen som protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Det leder till försämrat immunförsvar som i sin tur ökar risken att drabbas av infektionssjukdomar, som luftvägsinfektioner, diarré, mässling, och malaria. Risken för dödlig utgång är stor. För 125 kronor kan vi
behandla ett undernärt barn. Trots det dör 4 miljoner om året. Men med rätt undernäringsbehandling botas de allra flesta inom 45 dagar.
Läkare Utan Gränsers arbete
Vi bedriver undernäringsprojekt i många länder runt om i världen, där vi behandlar med näringstillförsel till gravt akut undernärda barn samt delar ut förebyggande näringsblandning till barn i farozonen. Under 2010 behandlade vi över 300 000 undernärda barn i våra nutritionscenter. Vi delade också ut näringstillförsel i förebyggande syfte till nästan 70 000 barn.
Diarrésjukdomar
Var 15:e sekund dör ett barn av dålig mage. En miljard människor saknar tillgång till rent vatten. Man har då inget annat val än att dricka vatten som innehåller bakterier och parasiter och virus. Det gör att diarrésjukdomar är en av de ledande dödsorsakerna i världen. Diarré leder ofta till uttorkning och
förlusten av vätska och salter i kroppen kan leda till ett livshotande tillstånd, framför allt hos barn och undernärda människor. Två miljoner barn om året dör av diarrésjukdomar, trots att det kostar 50 kr att rena 5000 liter vatten.
Läkare Utan Gränsers arbete
Vi förebygger och behandlar diarrésjukdomar inom många av våra projekt. Behandling av den som redan drabbats av diarré är relativt enkel. Det gäller att snabbt tillföra socker och saltlösning för att förhindra livsfarlig uttorkning Där bristande infrastruktur gör att befolkningen utsätts för diarrésjukdomar distribuerar vi rent vatten, bygger sanitetsanläggningar och delar ut hygien-kit. När ett utbrott bryter ut kan vi snabbt vara på plats och ge medicinsk vård genom behandlingscenter och mobila klinker. Exempelvis kan vi snabbt bygga upp behandlingscenter i respons till kolerautbrott. Under 2010
behandlade vi 174 220 människor för kolera, distribuerade vi 577 miljoner liter rent vatten och byggde 1986 latriner.
Mässling
Mässling är en av de ledande dödsorsakerna bland barn i världen. Särskilt utsatta är de barn som lever under svåra förhållanden i låginkomstländer – drygt 95 procent av alla dödsfall från mässling inträffar i låginkomstländer och vart tionde barn som insjuknar dör. På grund av krig, fattigdom och bristande
hälsovård är det många barn i otillgängliga områden som växer upp utan att bli vaccinerade. Trots att vaccinet kostar 1,50 kr dör 450 personer om dagen i mässling.
Läkare Utan Gränsers arbete
Vi vaccinerar rutinmässigt alla barn mellan sex månader och 15 år när risken för att drabbas är stor. Det gäller exempelvis barn i våra undernäringsprojekt och barn i flyktingläger. Vid större utbrott av sjukdomen kan vi snabbt dra igång en massvaccinationskampanj. Det gör stor skillnad. År 2000 dog t ex 757 000 barn i världen av mässling, sex år senare var det 242 000. Under 2010 vaccinerade vi över 4,5 miljoner människor mot viruset.