Stig Östlund

lördag, september 17, 2011

Odenbråket: Sveriges anseende har skadats


Sveriges anseende i den internationella forskarvärlden har allvarligt skadats av regeringens beslut att inte skicka isbrytaren Oden till Antarktis i år. Det anser en rad framstående forskare, men kritiken tillbakavisas.
Efter två hårda vintrar med tjockt istäcke har regeringen och Sjöfartsverket beslutat att isbrytaren och forskningsfartyget Oden ska vara kvar i Sverige i vinter. Fartyget behövs för isbrytning och ska användas för att säkerställa den svenska sjöfarten.
Men medan beslutet välkomnas av den svenska industrin får det svidande kritik från forskarvärlden./Svenska Dagbladet


Från början var det tänkt att Oden skulle bryta is i Bottenviken under vintern och användas för polarforskning i Arktis på sommaren. Genom ett långtidskontrakt med Sjöfartsverket, hyrs isbrytaren av Polarforskningssekretariatet för forskningsexpeditioner och på senare år har Oden använts för polarforskning under både sommar och vinter. På vintern arbetar Oden i Antarktis vid McMurdo-stationen som är en amerikansk forskningsstation. Säsongen 2009/10 var den fjärde gången i rad som Oden arbetade i Antarktis. Den bryter en isränna in till McMurdo-stationen så att amerikanska fartyg med förnödenheter till personalen på basen kan komma in och fungerar som forskningsplattform under transitsträckorna. Under 2007 höjdes helikopterplattan upp så att ett våningsplan till kunde byggas under med fler hytter för forskare samt förråd.

1991 deltog Oden i en internationell Arktisexpedition, och blev den 7 september tillsammans med tyska polarforskningsfartyget RV Polarstern det första övervattensfartyg med konventionell drift som nått Nordpolen (den sovjetiska kärnkraftsdrivna isbrytaren Arktika var den 17 augusti 1977 det första övervattensfartyget som nådde dit).
Oden är placerad i Luleå i Norrbotten. Hemmahamn är Norrköping. /Wikipedia

VIDEO:





Bloggarkiv