Stig Östlund

tisdag, september 27, 2011

Fighting Cervical Cancer With Vinegar and Ingenuity

A simple, short and inexpensive procedure holds the promise of preventing many cases of cervical cancer [livmoderhalscancer], saving the lives of thousands of women worldwide. /NEW YORK TIMES

Read more >>
http://www.nytimes.com/2011/09/27/health/27cancer.html?nl=health&emc=healthupdateema2

Livmoderhalscancer
Allmänt

Cancer i livmoderhalsen, som är den nedre delen av livmodern, utvecklas oftast långsamt under många år. Om man går på regelbundna cellprovskontroller kan förstadierna till cancern upptäckas och tas bort i god tid.
Den vanligaste anledningen till att man får livmoderhalscancer är att man genom sex smittats med ett virus som kallas humant papillomvirus eller HPV. Det finns flera sorters HPV och vissa av dem kan orsaka cellförändringar som i sin tur kan utvecklas till cancer. HPV är mycket vanligt, men det är sällan som det orsakar cancer.
Delvis kan man skydda sig genom att använda kondom. Man kan också vaccinera sig mot ett par av de vanligaste virussorterna som kan orsaka cancer. För att skyddet ska bli så bra som möjligt bör man få vaccinet innan man börjat ha sex.
De flesta som får livmoderhalscancer blir helt friska igen efter behandling.
Symtom
Det vanligaste symtomet är blödningar, som kan komma till exempel när man har samlag. Ibland får man inga symtom alls. Om cancern har spridit sig utanför livmodern kan man få ont i nedre delen av magen och ryggen, ungefär som mensvärk. /Landstinget i Jönköpings län

Bloggarkiv