Stig Östlund

fredag, april 30, 2010

Cancer bekämpar cancer - vi nosar fräckt på kemiämnets svåra terminologi


Tumörceller kan styras så att de producerar själv det cellgift som sedan dödar dem, visar ny forskning.

Cancerceller som odlas tillsammans med xylosföreningar [xylos=björksocker] börjar producera aktiva kolhydratkedjor, glykosaminoglykaner [Glykosaminoglykaner, GAG av engelskans glycosaminoglycans, är långa ogrenade polysackarider (grupp sockerarter) som består av upprepade disackarider (sockerarter)/Wikipedia], som fungerar som cellgift. På så vis producerar tumörcellen själv det gift som dödar den, enligt en studie från Lunds universitet. ----------------------------Bild: a) Både tumörceller (rosa) och vanliga celler (blå) tar upp xylosföreningen (svart). b) De olika celltyperna producerar olika föreningar (röda respektive blå) som transporteras ut från cellerna. c) Bara de cancercellsproducerade föreningarna tas upp igen av celler och transporteras till cellkärnan. Cellerna dör. Illustration från Lunds universitet. ---------------------------------------------------------Tidigare forskning har visat att kolhydraten xylos, även kallad björksocker, tillsammans med naftalen, en kolväteförening, bildar en xylosförening. Celler som kommer i kontakt med xylosföreningen bildar stora kolhydratkedjor, glykosaminoglykaner.- Glykosaminoglykaner från vanliga celler är helt inaktiva, men glykosaminoglykaner som produceras i cancerceller är av en okänd anledning aktiva och tas snabbt tillbaka igen av både vanliga celler och cancerceller, säger Katrin Mani, en av forskarna bakom studien.I cellkärnan stör kolhydratkedjan avläsningen av DNA vilket leder till att cellerna dör.- Den aktiva kolhydratkedjan transporteras aldrig långt och skapar därför en högre koncentration av cellgiftet i områden kring tumören. Även friska celler dör av giftet men enbart på en lokal nivå, säger Katrin Mani. Resultaten publiceras i Cancer Research./Källa BiotechSweden------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag googlade på "björksocker" och fann bla.:
"Björksocker - ah äntligen går det att äta sött och gott utan oro för vad det söta gör med kroppen. Björksocker (Xylitol) är ett naturligt, bra sötningsmedel med en struktur som är mycket lik " vanligt socker" med:
40 % mindre kalorier. 1 tsk = 4 gram = ca 10 kal.
75 % mindre kolydrater.
Lågt GI - ungefär som ett salladsblad.
Utmärkt för tandhälsan. Ger inte karies. Till och med motverkar karies. Främst genom ökad salivutsöndring.
Gör kroppen basisk.
Använder inte insulin för att brytas ner så det söta passar den som har diabetes.
Kan ersätta socker i de flesta recepet men går inte att använda där jäst ingår i bakning eller för att göra hårda sötsaker. Dessutom: Studier visar att sockret från björkens* sav hämmar tillväxten av vissa bakterier så barn lättare undviker öroninflammation. Kan ha en laxerande effekt om du använder mer än 50 gram samtidigt.". Otaliga är de gånger när man (jag) som barn smakade på björkarnas sav...och lyckligtvis har jag aldrig haft örininflammation, liksom att mina barntänder, trots barndomens myckna slarv med tandborstningen, aldrig drabbades av karies ;)

Bloggarkiv