Stig Östlund

fredag, juli 17, 2009

Guaraní

http://www.youtube.com/watch?v=l4BQVwsxU58&feature=related (=Paraguay).
Copyright S. Östlund
Paraguay, idag med ungefär 6,5 miljoner invånare och liggandes i kontinentens hjärta, var under äldre tid ett isolerat land, utan hav som det ju är.
Men nu kommer man till huvudstaden Asunción med flyg på relativt kort tid.
Paraguay blev under kolonialtidens första år huvudlandet söder om ekvatorn, och medan Buenos Aires bara var en betydelselös indianby, var Asuncion den enda verkliga staden på södra halvklotet.
Idag har Asuncion ungefär 520.000 invånare, medan Buenos Aires har nära 3 miljoner invånare och med förorter 12 miljoner.

Den största katastrofen i Paraguays historia var Trippelallianskriget under åren 1864-1870. En av de blodigaste, om inte det blodigaste kriget i Sydamerikas historia. Wikipedia (svenska) kan berätta. Det var ett krig som Brasilien, Argentina och Uruguay med mer eller mindre stöd från England fördes mot Paraguay.
Följder, bl.a.:
*Brasilien och Argentina i förening tog ungefär hälften av landets territorium. * Alla ekonomiska tillgångar som stått under statens kontroll överläts åt utländskt kapital.* Paraguay tvingades betala angriparna ett stort skadestånd.* Barn rövades bort och såldessom slavar i Brasilien.* Sedan landets gods och gårdar förstörts, blev det fritt fram för privara storgods.

Ett annat krig var Chacokriget 1932-35 mellan Paraguay och Bolivia om norra Chacoområdet där man trode att det fanns olja. En avgörande roll spelade utländska intressen.
Följder bl.a.:
*120.000 döda. *De båda ländernas dåliga ekonomi blev knappast bättre.*Största fördelen av kriget fick Standard Oil och penningutlånare med anknytning till företaget.* Katastrof för Bolivia men även för Paraguay som ansågs "segrare".

Paraguays president är f.d. biskopen i roemrk-katolska kyrkan Fernando Lugo. Vänsterledaren
Lugo tillträdde presidentposten den 21 april förra året.

En av Latinamerikas längsta diktatur står Paraguay för. Den började i augisti 1954 då USA-stödde Alfredo Stroessner tillträdde. Alfredo Stroessnervar son till en tysk invandrare och en kvinna från Paraguay. Denne tyrann störtades inte förrän 1989. Stroessner stärkte banden med bl.a. dne andre tyrannen på kontinenten Pinochet i Chile och tyrannen på vår kontinent: Franco i Spanien.

Två officiella språk.
Det är endast officiellt som Paraguay är ett spansktalande land. Spanska är det officiella språket men det är indianspråket guaraní som folket helst talar. Och i många byar ute på landet klarar man sig inte med spanska. Jag vet inte när det blev så, men Guaraní är också ett officiellt språk i Paraguay.

Guaraní.
- Guarani är ett obligatoriskt ämne i de paraguayanska skolorna.
- Guarani är bland de största språkgrupperna i Sydamerika.
- De guaranítalande är till största delen inte längre indianer, det finns i Paraguay inga rena guaranier kvar. Det är vita och mestiser som för språket vidare. Det finns indianer kvar i Paraguay, och då mest i Chacoområdet, men språket man talat är andra indianspråk än guaraní.
Även i norra Argentina, östra Bolivia och södra Brasilien talas guaraní.
- Guaranispråket är för att vara amerikanskt förhållandevis vokalrikt.
- Nasaliteten ger guarani en karakteristisk klang.
- Guarani saknar artiklar; och guarani gör ingen egentlig skillnad mellan verb och substantiv(jämför engelskans ”work”).
- Räkneordsystemet är invecklat men bygger på ett ursprungligt system, som blott känner fyra räkneord: peteî, mokôi, mbohapï och irunddï.
- Guaraní saknar ett verb för ”vara”.
- Med mitt stora intresse för de mellan- och sydamerikanska indianerna började jag en gång att studera guaraní, men jag kom ingen vart. Intresset för språket finns dock kvar, även om det inte blir några fler studieförsök.

Spanska i Paraguay.
Beträffande spanskan i Paraguay går guaranispråkets intonation igen, och ger spanskan en säregen ton. Spanskans ”y” uttalas alltid (och inte bara i början av ord som ofta i spanskan) som dj, en paraguayare är t.ex. un paraguadjo. Detta paraguayanska uttal är okänt i övrig spanskspråkig värld. Andra specifika uttal finns också i den paraguayanska spanskan.

Respekt.
Att Paraguay låtit guaraní tillsammans med spanskan blivit ett officiellt språk känns mycket fint, och det är ju också logiskt. Jag tror att paraguayanerna är, i motsats till många i andra länder, är stolta över sitt indianska arv. Detta hedrar landet.

Fotboll.
Beträffande fotboll i Paraguay avviker man inte från andra Sydamerikanska länder, intresset är oerhört stort. Nu upptages man av VM-kvalet och det går relativt bra för landet. Av fjorton matcher har man vunnit sju, och med två poäng fler än Argentina placerat sig före Maradonas Argentina. Den 9 september möts de båda i Asuncion vilket kan bli en avgörande match för de båda om plats i slutspelet i Sydafrika.

Bloggarkiv