Stig Östlund

söndag, juni 14, 2009

Stackars jordklot


YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=NUYzLHGE6U0&feature=related ---

För 21 år sedan skrev jag en artikel som publicerades i tidningarna; en artikel som idag nog skulle ha uppmärksammats betydligt mer. Alltfler får upp ögonen för vad som händer med vår rymdspillra. Inte minst miljöpartiets framagång i valet till EU-parlamentet är det senaste beviset på detta.
Artikeln:

"De tropiska regnskogarna, utvecklingens vagga, dessa unika områden, detta under i fråga om mångfald av växt- och djurarter, med sex procent av jordens landyta men med nära hälften av jordens växt- och djurarter, detta paradis för liv, detta genetiska Eldorado, denna klimatstabilisator, världens största luftrenare.
Dessa underverk försvinner i en takt – efterlämnande steril jord – som nått skrämmande dimensioner.
Varje dag utrotas några växt- eller djurarter. Arter som aldrig kan återskapas. Arter som skulle kunna bli till stor nytta inom medicin (kanske också för ännu okända farsoter, industri och jordbruk. Inte bara USA, Henry Ford var en, medverkar i avskogningen i tropikerna. Bilkungen hade ett gummiplantageprojekt i Amazonas. Det var ju bara att tämja ett viltland och göra det produktivt. Området som avskalades var lika stort som en medelstor USA-stat, men de nyplanterade träden fick bladsjuka och agribusine-mannen Ford och hans bulldozrar hade lidit nederlag.
Volkswagen i samma område, liksom Japan New Guinean Company på Nya Guinea är exempel på biffkouppfödare respektive timmerexploatörer som medverkat i det som ser ut att bli den största tragedin i Livets historia, möjligen med tillblivelsen av Homo sapiens tillblivelse.
”Inhemska” Brasilien med 33 procent av världens regnskogar inom sina gränser har tänkt sig att med hjälp av Amazonas genom utländsk valuta betala sina lån och bli en stormakt. Men även fattigdomen, dvs ett intensivt svedjejordbruk med alltför korta perioder av träda, bidrar till tragedin. Det är fråga om desperata, jordlösa människor som tvingas röja skogen därför att de är utestängda från redan uppodlad mark. Mark som till och med kan vara outnyttjad.
Avskogningen i tropikerna går fort och vittnesmålen duggar tätt. Med nuvarande beräknad takt skulle den tropiska regnskogen som det tagit miljontals år att bli till vad den är, nästan vara försvunnen under en närmaste mansåldern, och flertalet av de ofattbart många arterna vara borta inom 30 till 50 år. De försvinner ju fortare än själva skogarna och ända upp till 30 olika arter och även högre stående djur, kan vara beroende av en enda växt som utrotas.
Men även enligt de försiktigaste bedömarna skulle det med oförändrad takt ta 200 år att nästan helt skövla regnskogarna. De flesta införsatta anser dock att det är ett alltför försiktigt, ja egentligen orealistiskt antagande. Det vore oklokt tro att exempelvis förstörelsetakten inte skulle öka.
Enligt internationella experter, som varit samlade i Stockholm nyligen, uppskattas förstörelsetakten till 30 hektar per minut.
Om Alnö utanför Sundsvall vore helt regnskogsbeklädd skulle ön med den skövlingstakten vara avskalad efter ungefär fyra timmar och inte kunna återplanteras som vi gör med våra skogar.
Det går fort, alltför fort. På sina ställen använder skogsbolagen en kraftig ankarkätting som man drar mellan två bulldozrar, när man i de biologiskt rikaste, men ekonomiskt fattiga länderna sätter omedelbara ekonomiska vinster som det viktigaste, före abstrakta värden som ett långsiktigt ekologiskt mål.
Man behöver inte vara vetenskpsman för att bli oroad. Man behöver inte ens vara fågelskådare eller annan djurvän, för att bli oroad över vad som sker med skogarna på kanske Universums vackraste men ömtåligaste rymdspillra, ”vårt” klot.
En global onaturlig utrotning av växt- och djurarter som det naturligtvis även bör påminnas om i periferin av vårt klotformiga celesta hem.
Apropå Amazonas. Vilka är primitivast? De olika indianfolken i Amazonas, som inte s.k. I-landsutbildade arroganta agronomer ”lärt” hur de skall odla? Ett folk som är ödmjuka inför naturen, ett folk som intuitivt inser att gräset, träden, ja allt är ett lån att förvalta. Eller antipoderna, dvs snäva, faktiskt okunniga politiker och långsiktigt blinda beslutsfattare med omedelbara ekonomiska vinster i sina sinnen?".

Bloggarkiv