Stig Östlund

tisdag, juni 05, 2012

I LÄKARTIDNINGENS nyhetsbrev hittar även vi lekmän alltid något av intresse. Här det senaste brevet:

KLINIK OCH VETENSKAP
Pand­emin A/H1N1 2009 lindrigare än vanlig säsongsinfluensa
Utbrottet av den nya influensatypen var måttligt och begränsat i tid, enligt en rapport från Uppsala län. Men man efterlyser dels mer flexibla handlingsplaner som kan anpassas lokalt och nationellt, dels ett nationellt system för influensarapportering som säkrare kan bedöma pandemins svårighetsgrad.
KLINIK OCH VETENSKAP
Kvinnor stärkta av träning
Ryggmuskelträning ledd av sjukgymnast kan vara ett bra komplement till läkemedelsbehandling vid osteoporos och kotfraktur. Träningen har både subjektiva och objektiva fördelar, enligt en studie på 36 kvinnor med medelåldern 73,5 år som lottades till en tränings- och en kontrollgrupp.
MEDICINSK KOMMENTAR
Risken för hjärt–kärlsjukdom allt lägre för svensk befolkning
Sverige har tidigare varit en del av norra Europas högriskområde för hjärt–kärlsjukdom, i dag är risken hos den svenska befolkningen snarare låg till måttlig. Ändå behövs bättre kontroll av riskfaktorer – särskilt hos vissa riskgrupper.
DEBATT OCH BREV
Jakten på professor Mannheim
I en annons för ett viktminskningspreparat står det att medlet tagits fram vid Universitetssjukhuset i Hannover under ledning av en professor Mannheim. Men trots en intensiv jakt har ingen hittat professorn.
AKTUELLT
AT bör ersättas med klinisk bastjänst
Grundutbildningen bör leda direkt till läkarlegitimation och AT bör ersättas med ett kliniskt basår före ST. Det är nu Läkarförbundets officiella ståndpunkt efter att centralstyrelsen antagit en ny policy för utbildningen.
KLINIK OCH VETENSKAP
Riktlinjer för primär hjärt–kärlprevention efterlevs inte i klinisk praxis
I den så kallade EURIKA-studien undersöktes om och hur de europeiska riktlinjerna för primär kardiovaskulär prevention tillämpades i tolv länder för öppenvårdspatienter >50 år med minst en riskfaktor för kardiovaskulär sjukdom. Studien visar att gapet mellan riktlinjer och praxis förblir för stort.
DEBATT OCH BREV
Fortsatt avakademisering skadar den medicinska forskningen
Regeringen bör skyndsamt uppmärksammas på att en fortsatt avakademisering av läkarprogrammet kommer att leda till att Sveriges nuvarande nedgång i vetenskaplig konkurrenskraft accelererar, menar Elias Eriksson.
KLINIK OCH VETENSKAP
Integrerad undervisning i etik av värde på läkarutbildningen
En pedagogisk grundidé, en lärargrupp sammansatt av både kliniker och etiker samt väl valda fallbeskrivningar som är aktuella och belyser grundläggande värderingar utgör grunden i en modell för etikundervisningen vid Karolinska institutet.
NYA RÖN
Samverkan tandvård och primärvård i screening för hypertoni och diabetes
I en doktorsavhandling visas att det är kostnadseffektivt att söka efter personer med tidigare okänd hypertoni eller diabetes i tandvården. Personerna följs sedan upp i primärvården.
KULTUR
Synnervskorset i ljuset av en ny öga–handhypotes
Korta nervbanor i hjärnan mellan områden där syninformation om handensverksamhet lagras och områden som styr handens koordination är av godo,enligt en ny hypotes.
NYA RÖN
Fetmakirurgi hade effekt på diabetes
Kirurgisk behandling vid diabetes har jämförts med standardbehandling (rådgivning och farmakologisk behandling) i en studie på 150 patienter med ett BMI mellan 27 och 43. Bättre värden för både HbA1c och vikt sågs bland de opererade.
DEBATT OCH BREV
Misstänk harpest vid typiska symtom även utan typisk anamnes
Harpest har spridit sig söderut i landet och bör misstänkas då symtom för diagnosen föreligger, även om klassisk anamnes och epidemiologi saknas.
NYA RÖN
Nytt mått på vårdkvalitet vid kolorektal reoperation prövat
Hela beslutsprocessen runt en reoperation och vården därefter har man försökt värdera med begreppet »failure-to-rescue« i en studie. Man har tittat på postoperativ mortalitet vid sjukhus med högst och lägst mortalitet i engelska National Health Service och deras databas.
Fler nyheter finns på lakartidningen.se
     Ur innehållet:

Läkartidningen arrangerar
Läkartidningens utbildnings- och symposieverksamhet. Se kommande symposier och anmäl dig här!

Karriär och arbete
Läkartidningen är Sveriges ledande forum för lediga läkartjänster

Läkartidningens arkiv
Läkartidningens arkiv innehåller över 40 000 artiklar och notiser i Läkartidningen från och med 1990. Artiklarna finns i fulltext från och med år 1996.

Prenumerera på Läkartidningen
Kontakta prenumerations-
avdelningen, 08-790 33 41.

Kontakta oss
Har du synpunkter på innehållet i brevet eller frågor om vår webbplats?
Webbchef:
Elisabet Ohlin
Webbredaktör:
Björn Enström

Läkartidningen
Box 5603
114 86 Stockholm
Skicka epost till redaktionen
Tel 08-790 33 00


Annons:banner

Bloggarkiv