Stig Östlund

lördag, november 12, 2011

Triton äger 50% av Ambea som i sin tur äger Carema


 
De är män, miljonärer – och okända för allmänheten. DN granskar ägarna som gör stora vinster på det vårdbolag som nu avslöjats med att missköta sig grovt.
DN har i flera artiklar beskrivit missförhållanden på Koppargården och Tallbohov, två äldreboenden som drivs av Carema.
Men personerna vars bolag äger den skandalomsusade koncernen har hittills varit relativt okända. DN:s granskning visar att det handlar om välbeställda män.
Triton är ett tyskt riskkapital­bolag, men bakom finns flera Londonsvenskar. Dit hör Peder Pråhl, Björn Nilsson – son till Gotlandsbolagets huvudägare – och Lars Frankfelt, tidigare ekonomidirektör på Kinnevik.
Triton äger 50 procent av Ambea, det bolag som i sin tur äger Carema. Tritons administration ligger i skatteparadiset Jersey i Engels­ka kanalen.
Triton har bidragit med två medlemmar till Ambeas styrelse: Magnus Lindquist och Thomas Tarnowski.
Lindquist bor i Stockholm. Det gjorde också den 35-årige danske medborgaren Tarnowski fram till i våras när han flyttade till London, till exklusiva King’s Road i Chelsea.
Det finns ingen offentlig inkomstuppgift på Tarnowski, men Magnus Lindquist deklarerade för en inkomst 2009 på 4,5 miljoner kronor. Hans deklaration för inkomståret 2010 är ännu inte offentlig.
Den andra halvan av vårdkoncernen ägs av den amerikanska jättekoncernen KKR.
Källa Dagens Nyheter

 Magnus Lindqvist
 Thomas Tarnowski

Bloggarkiv