Stig Östlund

fredag, november 25, 2011

Kan hackare kapa insulinpumpar?


Kan hackare mörda diabetessjuka genom att fjärrstyra insulinpumpar? Den farhågan har fått Medtronic i USA att granska utrustningens säkerhet.

Medicinteknikjätten Medtronic tillverkar bland annat insulinpumpar. I USA har de anlitat mjukvaruexperter för att granska säkerheten efter uppgifter om att det går att hacka sig in i åtminstone en modell av Paradigm insulinpump och ändra doseringen.

Medtronic vill inte avslöja vilken modell det gäller eller hur många patienter som använder den. Rädslan för att viktig sjukvårdsutrustning ska kunna manipuleras ökar i takt med att allt mer mjukvara och trådlös teknologi tar plats i vården.

– Det är en evolution från att tänka på säkerhet i egenskap av sjukvårdsföretag och att folk är trygga med våra terapier till den här andra frågan att säkerställa att folk skyddas från brottsliga och ondsinta uppsåt, säger Catherine Szyman, chef för amerikanska Medtronics diabetesavdelning, enligt Reuters.

Datasäkerhetsföretaget McAfee säger sig ha utvecklat kod som gör det möjligt att ta kontroll över en insulinpump på upp till hundra meters avstånd.

När produkterna först utvecklades ingick det inte i någons tankevärld att de skulle kunna bli fjärrstyrda mordvapen.

– Vi pratar om kod som skrevs för över tio år sedan. De trodde aldrig att någon skulle kunna ”öppna” de här apparaterna och titta under huven. Vi försöker få till förändring och ett nytt säkerhetsarbete för att fixa det här, säger Barnaby Jack, en känd före detta hackare och numera säkerhetsexpert vid McAfee, till Reuters.

Det finns inga kända exempel på någon riktig hackerattack mot insulinpumpar.

Bloggarkiv