Stig Östlund

måndag, november 28, 2011

Dödligheten sjunker– ojämlikheten består


Den sjätte rapporten i den jämförande serien om svensk sjukvård visar att dödligheten i hjärtinfarkt och stroke minskat något. Men klasskillnaderna
Enligt årets version av ”Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet” av Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har dödligheten efter hjärtinfarkt minskat med drygt en procentenhet för kvinnor och knappt två procentenheter för män sedan perioden 2005-2007.


Men skillnaderna i hur många som dör beroende på socioekonomisk situation finns kvar. De som har lite utbildning dör oftare i stroke och hjärtinfarkt än personer med en hög utbildningsnivå.


– Vi ser att kvaliteten och effektiviteten inom hälso- och sjukvården har blivit bättre i många avseenden de senaste åren. Samtidigt finns det mycket att förbättra, det gäller inte minst arbetet med att få en mer jämlik vård, säger Petra Otterblad Olausson, avdelningschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.


I rapporten beskrivs också bland annat att mindre än hälften av diabetespatienterna når behandlingsmålen om blodtryck, blodfetter och blodsocker, att nästan var fjärde patient dör inom ett år efter att ha vårdats på sjukhus för blödande magsår och att skillnaderna i dödlighet är stora mellan landstingen samt att antalet operationer för svår fetma ökat kraftigt på tio år.


Läs hela rapporten: http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18454/2011-11-1.pdf

Bloggarkiv