Stig Östlund

tisdag, november 29, 2011

Breivik

Breivik var psykotisk, såväl när han begick morden som när han undersöktes, menar de.
Breivik har också i samtalen med psykiatrikerna sagt att han ser sig som den ”den mest perfekta riddaren efter andra världskriget” och att hans tempelriddarorganisation kommer att ta makten i Europa. Han ser sig själv som framtida regent i Norge.
Om tingsrätten är enig med de sakkunniga om bedömningen så blir det troliga resultatet att Breivik döms till sluten psykiatrisk vård.
Men rätten kan också utnämna fler experter om man inte är nöjd med de bådas slutsatser.
Oavsett vad experter och tingsrätt kommer fram till nu så kommer rättegången mot Breivik i april nästa år hållas som planerat. Det säger Tor Langbach vid det norska domstolsverket till VG.
- Att Behring Breivik förklaras otillräknelig kommer inte ha någon större betydelse. Allt tyder på att saken kommer att föras på samma sätt och i lika stor omfattning som om det hade varit en vanlig rättssak. Det som skiljer sig är att bevisframläggandet i samband med straffutmätningen blir annorlunda. Men det avgör åklagaren, säger Langbach till VG.
Åklagaren Inga Bejer Engh bekräftade vid presskonferensen att rättegången mot Breivik hålls i april nästa år som planerat, och att den kommer att genomföras på ungefär samma sätt som om Breivik skulle dömas till fängelsestraff. /Svenska Dagbladet

Bloggarkiv