Stig Östlund

fredag, november 25, 2011

Antalet radioamatörer i USA är fler än någonsin.

En amatörradiostation från 1957 och en från 2005. Foto: jmabel & Emil Neuerer

Antalet radioamatörer i USA är fler än någonsin. Över 700 000 amerikaner använder detta "antika" sociala medium.






Den som tror att amatörradio är lika gammalmodigt som modelljärnvägar, plastmodeller, kolvjackning och frimärkssamlande får tänka om.

I USA är hobbyn populärare än någonsin.
Maria Somma på USAs amatörradioförbund ARRL anade detta, men föreningen saknade exakt statistik om antalet utövare. Så hon började räkna.
– När jag var klar upptäckte jag att det idag finns fler radioamatörer än någonsin. För första gången är vi fler än 700 000 i USA. Det är fantastisk, säger hon på förbundets webbplats.
Jämfört med exempelvis 1971 har antalet mer än fördubblats.
I Sverige finns det enligt Wikipedia 12 000 radioamatörer och i hela världen nästan tre miljoner.
En av dem är kuriöst nog Peter Löthberg som enligt Swedish Network Users Society “ritade Sveriges internetkarta” och anses vara en av världens främsta internettekniker.
Så det existerar alltså ett ganska stort och okänt socialt medium vid sidan av Facebook och Twitter som dessutom växer. En kommunikationsform som är helt oberoende av fibernät, kopparledningar, abonnemang och datorer. Med batteridrivna sändare/mottagare behövs inte ens ett elnät. Dessutom är ju radioamatörernas apparater så himla snygga. /NY TEKNIK


Föreningen Sveriges Sändareamatörer har en radiostation på Tekniska museet i Stockholm. Foto: Henryk Kotowski

Min (SM3BSF) kommentar: i radioamatörkretsen  finns många experter (inte bara Peter Löthberg ) inom det "nytillkomna" datorområdet ( i Sundsvalls Radioamatörklubb finns också en och annan klippare).
-  .-  -.-.  -.-     -.  -.--    - . -.-  -.  ..  -.-

Bloggarkiv