Stig Östlund

torsdag, november 10, 2011

Rökning ökar kraftigt bland unga flickor


Rökning är inne igen, åtminstone bland 15-åringarna. Det visar folkhälsoinstitutets studie om skolbarns hälsovanor.

Enkätundersökningen bland 11- 13- och 15-åringar visar att tobaksanvändningen gått kraftigt uppåt igen efter att ha sjunkit i början av 2000-talet. I den senaste undersökningen svarade 16 procent av de 15-åriga flickorna att de röker. Det är en återgång till 80-talets nivå. Siffran var som lägst 2005, då 10 procent sade sig röka. För pojkarna är det likadant, 13 procent svarar nu att de röker, nästan lika många som på 80-talet.

– Det återstår att se om det här är en tillfällig förändring eller inte. Men det visar på behovet av fortsatta insatser för att förbättra det tobaksförebyggande arbetet, säger Anna Bessö, avdelningschef på Statens folkhälsoinstitut, i ett pressmeddelande.
Studien visar också att den tidigare ökningen av psykiska besvär har avstannat. Problem med nedstämdhet är vanligare i flickors enkätsvar än bland pojkarna och ökar med åldern. 10 procent av de 11-åriga flickorna har sagt att de känner sig nedstämda mer än en gång i veckan. Siffrorna för 13- och 15-åringarna är 20 respektive 28 procent. För pojkarna var andelen som kände sig nedstämda ofta 10 procent i alla tre åldrar.
– Det här betyder inte nödvändigtvis att pojkar har bättre psykisk hälsa än flickor, utan snarare att hälsa och ohälsa kan ta sig olika uttryck bland pojkar och flickor. Att förstå mekanismerna bakom är avgörande för hur vi förstår ungas hälsa och för hur stödjande insatser utformas, säger Anna Bessö.

Tobalsanvändningen - Min kommentar: katastrof



Bloggarkiv