Stig Östlund

fredag, november 04, 2011

Läkare i psykiatrin skriver protestbrev


Läkarna inom vuxenpsykiatrin i Kronoberg rasar mot nya sparkrav. Landstingets relation till ett konsultföretag beskrivs som ”bondfångeri” och ”korrupt”.

Det är Smålandsposten som rapporterar att 18 enhetschefer, överläkare och medicinskt ledningsansvariga läkare har skrivit ett protestbrev där de slår fast att fötroendet för landstingsledningen är förbukat. Anledningen är att Landstinget Kronoberg har anlitat konsultföretaget Ledningsbolaget för att se över verksamheten och sänka kostnaderna.

Samma företag har hjälpt landstinget att genomföra tidigare besparingsåtgärder.
– Vår nya chefläkare och även vår nya verksamhetschef kommer från Ledningsbolaget. De hyrs alltså först in för att granska verksamheten och får sedan chefsbefattningar. Hur fristående kan de vara? Det är rena bondfångeriet. Så korrupt, säger överläkaren Margareta Dahlberg till Smålandsposten.
Hon och kollegorna tycker att landstingsledningen är feg som inte står för att vården blir sämre när psykiatrin måste spara.
– Tillgängligheten kommer att bli sämre, sjuka som inte borde skrivas ut kommer att skrivas ut ändå. Det blir konsekvenserna av besparingarna, men det vill ledningen inte höra. De väljer i stället att lägga hela verksamheten i händerna på Ledningsbolaget. Det är skandal.
Landstingsdirektören Börje Lindqvist uppger att han tar synpunkterna ”på största allvar”. Samtidigt avfärdar han kritiken om att Ledningsbolagets dubbla uppdrag är ett tecken på korruption.
– Det är överord. Ledningsbolaget är ett etablerat företag. De kan göra granskningar av verksamheten och även hjälpa till där det finns ett behov av ledningspersonal.

Bloggarkiv