Stig Östlund

onsdag, augusti 25, 2010

Stamceller

Skadade hornhinnor kan lagas med hjälp av den synskadades egna stamceller. Tre av fyra har synen kvar tio år efter ingreppet, visar en ny studie som presenteras på en stamcellskonferens i Stockholm.
– Det är jätteintressant att så många har synen kvar efter så lång tid. Det visar att det är en värdefull teknik som fungerar, säger Per Fagerholm, professor vid ögonkliniken i Linköping.
Hos ett friskt öga förnyas det yttre lagret på hornhinnan regelbundet av stamceller. Men om ögat skadas av kemikalier eller infektioner riskerar stamcellerna att slås ut. På sikt förstörs hornhinnan och den drabbade kan förlora synen på ögat /Dagens Nyheter den 17/4 2010

En stamcell är en ännu inte färdigspecialiserad cell som står inför alternativet att vid celldelningen antingen bilda två oförändrade celler, eller utvecklas vidare till mer specialiserade celltyper.

En stamcell från ett embryo kan utvecklas till alla de celltyper som finns i kroppen. Vi har dock stamceller även i den vuxna kroppen. Dessa är mer specialiserade än de embryonala stamcellerna men har fortfarande en utvecklingspotential.
Stamceller skulle kunna ge möjlighet att i laboratorier odla fram en stor mängd celler, som sedan genom särskilda odlingsförhållanden kan utvecklas till den önskade typen av mogna, specialiserade celler.


Dagens Nyheter idag: "En överväldigande del av världens stamcellforskare - oavsett vilken typ av stamceller de arbetar med - anser att mer kunskap om embryonala stamceller är helt nödvändigt för att fältet ska kunna utvecklas".
I går slog en domstol i USA fast att federala pengar inte får användas för forskning på embryonala stamceller = ett dråpslag mot forskningen. Tydligen människofientliga kristna grupper ligger bakom

Det finns alltså olika slags stamceller:

Embryonala stamceller: helt omogna. De har kapacitet att bli vilken slags celler som helst i kroppen. Mänskliga embryonala stamceller odlades första gången i USA för drygt tio år sedan.
Se också (rekommenderas): http://www.genteknik.nu/index.asp?id=516

Adulta (vuxna) stamceller: halvmogna celler som finns i många av kroppens organ. i benmärgen finns till exempel blodstamceller. De har använts sedan sjuttiotalet för att bota leukemi och en del andra sjukdomar.
Se också (rekommenderas): http://www.genteknik.nu/index.asp?id=515

IPS-stamceller (etiskt helt kontroversiella): togs fram för första gången 2006 av japanen Yamanaka. Det vanliga kroppsceller, till exempel från huden, som med hjälp av genteknik har förmått att backa tillbaka till stamcellstadiet. Lovande djurförsök men ännu inga försök på människor. IPS = inducerande pluripotenta celler /DN  (

Pluripotenta = kul ord!. Pluri- (pref.)  = More than one; several: pluriglandular (gland=körtel)./
The American Heritage® Medical Dictionary . Pluripotent = potent mer än en gång (?).


De två ovan rekommenderade sidorna på nätet är en del av sidor
skapade i ett projekt på Kungliga Ingenjörs-vetenskapsakademien (IVA) och som har sakgranskats av ledande svenska forskare.  Rekommenderas varmt till den som har tid och önskar följa med sin tid (någorlunda).
Här börjar det: http://www.genteknik.nu/

Bilden (från Wikipedia): embryonala stamceller (som färgats) från en mus.
                                                                                                  
                                                                                                                                                                                                                                                   
Beträffande  stamcellsforskning ligger Sverige långt framme. Inom detta område är lilla Sverige kanske bäst på plan. Karolinska Institutets och Sahlgrenska Akademiens hemsidor rekommenderas naturligtvis.

Summa sumarum: stamcellsforskning - som fundamentala kristna grupper i USA indirekt nu stoppar - är något att vara mycket tacksam över. På grund av okunskap reserverar jag mig dock  för IPS och allt däromkring.


A federal judge’s huge overreach on federal support of embryonic stem cell research could deal a serious blow to medical science.
Läs mer: http://www.nytimes.com/2010/08/25/opinion/25wed1.html?hp


PS

Obama överklagar stamcellsstopp.
Obama-regeringen kommer att överklaga en federal domares beslut att tillfälligt stoppa federala bidrag till forskning på mänskliga stamceller.
Regeringen kommer att be en appellationsdomstol att upphäva det preliminära föreläggandet som utfärdades i måndags, sade Matthew Miller, talesman för justitiedepartementet, på tisdagen.

President Barack Obama lättade förra året på restriktionerna för forskning på embryonala stamceller.
Tidigare hade George Bush infört begränsningar som visserligen inte innebar ett förbud mot att forska på embryonala stamceller. Men forskarna kunde inte längre få federala anslag för sitt arbete - om det inte rörde sig om gamla stamcellslinjer som tagits fram före augusti 2001. De har tvingats söka pengar från privata källor eller från delstater som tillåtit den här typen av forskning.


                      ~ Docendo discimus ("genom att undervisa lär vi oss själva") ~

Bloggarkiv