Stig Östlund

tisdag, augusti 24, 2010

Federal domstol stoppar stamcellsforskning

I USA har en federal domstol i Washington DC förbjudit statliga pengar till stamcellsforskning eftersom forskningen bedrivs på celler från människoembryon, en mycket kontroversiell fråga i USA.

Barack Obama beslöt när han tillträdde att åter tillåta statliga medel att gå till stamcellsforskning, och dagens domslut är ett bakslag för forskarvärlden.



Stamcellsforskning.

Stamceller, det vill säga omogna celler med förmågan att bilda i stort sett alla slags celler i kroppen, har givit forskarna hopp om helt nya möjligheter att få tillgång till vävnad för transplantation vid skada och sjukdom. Forskare vid KI har exempelvis lyckats manipulera stamceller att bli dopaminproducerande celler i kultur. Dessa studeras nu i djurmodell och är ett första viktigt steg för att på sikt kunna transplantera och ersätta dopaminceller som förlorats vid utvecklingen av Parkinsons sjukdom.
Ur ett grundforskningsperspektiv handlar det om att ta reda på och förstå exakt vad som händer då en stamcell utvecklas till att bli en nerv- eller stödjecell, exempelvis en dopamincell. Forskarna försöker bland annat identifiera alla de signaler som skickas mellan stamcellen och dess omgivning under normal biologisk utveckling. Inom området embryonala stamceller, det vill säga stamceller som härstammar från mänskliga embryon, var KI det första forskningscentret i Europa som fick ett etiskt godkännande, vilket nu används för att upprätta cellinjer.
Vid KI finns även forskning kring andra stamceller, som blodbildande stamceller eller så kallade mesenchymala stamceller, vilka eventuellt kan utvecklas till olika typer av vävnadsceller som benvävnad, brosk, muskler, senor eller fettceller. Tänkbara framtida applikationer för dessa celler skulle kunna vara till exempel behandling av blodcancer respektive benbrott som inte läker.

Bloggarkiv